Nieuws

In bermuda naar Spitsbergen, lezing door Sandra Comis

Sandra Comis geeft woensdag 27 februari in het Hannemahuis een lezing over de (ondoelmatige) kleding van zeventiende-eeuwse Nederlandse walvisvaarders. De lezing wordt georganiseerd door het Hannemahuis in samenwerking met weefkring Schering en Inslag.

Nederlandse walvisvaarders die in de zeventiende eeuw op de Nederlandse nederzetting Smeerenburg op Spitsbergen verbleven, lijken geen typische walvisvaarderskleding te hebben gedragen. Als bescherming tegen de kou droegen zij meerdere kledingstukken over elkaar. De snit van die kleding duidt erop dat zij wel de mode volgden, maar dan in een eenvoudigere en goedkopere uitvoering, blijkt uit het promotieonderzoek van Sandra Comis.

 

Zij onderzocht een unieke collectie van vele honderden textielfragmenten van werkmanskleding, waaronder delen van vilthoeden, jassen, broeken, kousen en wanten. Het Arctisch centrum duikelde eind jaren 70, begin jaren 80 bij de Nederlandse nederzetting Smeerenburg op Spitsbergen verschillende kledingstukken op. Ook troffen ze vijftig graven aan op het eiland Zeeuwse Uitkijk. De textielresten belandden bij Sandra Comis op het bureau en dankzij deze opgravingen kan Comis ons nu meer vertellen over wat de mannen droegen op de barre expedities in het koude noorden.

De lezing vindt plaats in de Gehoorzaal in het Hannemahuis (zijingang Sint Christoffelsteeg). Aanvang: 20.00 uur. Toegang € 5 inclusief koffie/thee. Aanmelden: 0517-413658 of museum@harlingen.nl.

|Doorsturen