Nieuws

IKC Sint Michaëlschool in de prijzen bij First Lego League

De prijs voor Beste Robot ging afgelopen zaterdag tijdens de regiofinale van de First Lego League in Leeuwarden naar Team Adembenemend van ikc Sint Michaëlschool. “We hadden het helemaal niet verwacht,” zegt Jent Snoek van Team Adembenemend, “maar we zijn er super blij mee.”

Door Roosmarijn Andringa

Staand van links naar rechts: presentator, Mirthe Visser, Jens Kappert, Mare Frölich, Zed van der Neut, meester Willem Leijenaar, Jimi van der Meer, Ineke Tanis (coach), Jan Kooistra (coach) en presentator. Zittend van links naar rechts: Mart Baars, Wietse Borst, Stan Hollander, Tim van der Heide, Jannoula Jaspers, Bram Ros, Jente Balt, Jent Snoek, Gideon van der Tuin (broertje), Naomi van der Tuin, Trisjeanne Hiemstra, Sanne Kooistra en Fenna Siere. Niet op de foto: Menno Hoogeveen en meester Peter Pasma.

Het bouwen en programmeren van de robot was één van de onderdelen van de wedstrijd. “We hebben deze robot stap voor stap opgebouwd en steeds weer verbeterd”, vertelt Fenna Siere uit groep 8. “Deze robot is zo stevig in elkaar gezet, hij zou een val van een flatgebouw nog overleven”, was het commentaar van de jury.

 

Helaas gaat er vlak voor hun laatste ronde wel één van de opzetstukken kapot. De bouwers buigen zich - hier en daar een traantje wegpinkend van de stress - over de legoblokjes om te redden wat er te redden valt. Nog net op tijd is het onderdeel klaar voor hun allerlaatste poging. 

 

Missie

Tijdens dit onderdeel van de wedstrijd hebben ze tweeëneenhalve minuut om zo veel mogelijk missies uit te voeren op een tafel middenin een arena. Het hulpstuk dat ze net hebben gerepareerd, is nodig voor een bijzondere missie. Het team heeft de robot zo geprogrammeerd, dat hij - als het goed gaat - naar een mast rijdt, waar hij vervolgens een vallend blokje moet opvangen. “Deze missie hebben we nog geen enkel team in deze regio zien uitvoeren”, roept één van de presentatoren enthousiast.

 

Bij de eerdere drie rondes is het team Adembenemend niet gelukt om deze missie te laten slagen. De spanning is dan ook om te snijden, als het team nog één poging waagt met het net gerepareerde opzetstuk. Dan roepen de presentatoren: “Drie, twee, één, Lego!” En Sanne Kooistra zet de robot aan, die vervolgens begint aan zijn tocht naar de hoek met de mast. Heel langzaam botst de robot er tegenaan, het blokje bovenin wiebelt, valt en komt precies in het hulpstuk. “Het is team Adembenemend gelukt!” roept de presentator en de kinderen geven elkaar en hun coach een high five. “Dit is dus techniek”, zegt meester Peter Pasma, Wetenschap en Techniek-coördinator van de Sint Michaëlschool. “Het kan tien keer misgaan en de elfde keer lukt het. Het is prachtig om te zien hoe de kinderen daarmee omgaan.”

 

Yell

IKC Sint Michëlschool doet met twee teams mee aan de First Lego League (FLL). Beide teams hebben veel tijd gestoken in hun presentatie, het andere onderdeel van de wedstrijd. De presentatie moet iets te maken hebben met het onderwerp Ruimte. Team Adembenemend heeft gekozen voor het probleem of je kunt leven op Venus en onderzoek gedaan naar een bacterie, die zuurstof kan maken in de ruimte. Na het schreeuwen van hun yell (‘we komen er wel’) vertellen ze de jury over hun project. “Ik was wel zenuwachtig,” vertelt Fenna na de presentatie, “maar we hebben alles eruit gehaald wat erin zat.”

 

“We waren erg onder de indruk van de presentatie”, zegt jurylid en oud-deelnemer Lieke Luikens. “De kinderen waren enthousiast en dat is natuurlijk het belangrijkst, dat ze plezier hebben.” Het doel van FLL is namelijk het onder de aandacht brengen van wetenschap en techniek. ‘Het lijkt me wel heel leuk”, zegt Fenna. “Ik heb veel geleerd over onderzoeken en de bacterie die wij hadden gevonden, dat vond ik erg interessant.”

Het tweede team van ikc Sint Michaëlschool, Anti Ruimte Afval (ARA), viel helaas niet in de prijzen. “Ik vond het wel erg leuk om mee te doen”, zegt Jens Kappert uit groep 8. “Ik heb veel geleerd over de ruimte en robotica en ik ben trots op wat we bereikt hebben.” Alle deelnemers ontvangen een medaille van Lego, die ze zelf in elkaar mogen zetten. “Het blijft natuurlijk wel de First Lego League”, aldus de jury.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda