Nieuws

Huldiging tijdens nieuwjaarsreceptie KNRM Harlingen

De Harlinger KNRM heeft vorige week vrijdag  haar nieuwjaarsreceptie gehouden op driemaster Artemis, die achter het Havenmantsje zijn ligplaats heeft. Met een terug- en een vooruitblik, en de huldiging van jubilarissen.

Door Ubbo Posthuma

Vlnr voorzitter Roel Sluiter, Rein Mulder, Wouter van der Hilst, Annemarie van der Hilst. Zittend vlnr Willy Mulder, Niels Koornstra, Kaylie Veerman. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Schipper Rein Mulder keek even terug op het afgelopen jaar, waarin 52 acties genoteerd werden. De eerste actie was ’s morgens om vier uur voor de UK 64. Verder afscheid van Klaas Visser en Willem Koornstra en de officier van dienst werd overgebracht naar Terschelling. Er werd ook een redding gedaan op Hindelopen en er werd geoefend in het Kimswerder Gat. Een lange goede oefening volgens Rein, die zeker nog eens herhaald zal worden. Uit de fooienpot van het MCL mocht de KNRM 1500 euro ontvangen en 2000 euro van de Lionsclub. In maand oktober vooral veel garnalenvissers. Als station Harlingen is men nauw betrokken bij de ontwikkelingen van een nieuwe boot in de Wijk-klasse. Die komt waarschijnlijk begin 2020 in de vaart. Harlingen is ook één van de stations die op de nominatie staat voor een nieuwe boot. Volgens Dick Veen is een punt van discussie een open- of gesloten boot. “Als de beslissing is genomen kun je die niet meer veranderen.”

 

Verder gaan er jongens weg en komen er nieuwe bij. Mulder: “Een mooi natuurlijk proces. Er zit veel potentie in de nieuwe jongens en de ouderen doen een tandje terug.” 

2019 Kende een flitsende start met de containerramp en ook was er een serieuze redding met de HA 4 toen iemand aan boord een hartaanval kreeg en met spoed van boord moest worden gehaald. Inmiddels gaat het naar omstandigheden weer prima met hem. Ook het helpen van een buitenlands station op één van de Griekse eilanden werd nog even aangehaald. Er zit dit jaar een schipperswisseling aan te komen, liet Rein Mulder tot slot weten. Thomas en Tom zullen dit jaar het stokje overnemen.

 

Jubilarissen

Vervolgens was het de beurt aan voorzitter Roel Sluiter, die de onderscheidingen zou uitreiken. Hij noemde de KNRM een geoliede machine waarbij de acties effectief zijn, waar Sluiter dan ook met bewondering naar kijkt. De eerste jubilaris was Wouter van der Hilst, die 10 jaar geleden is begonnen op KNRM-station Den Helder. Bij zijn sollicitatie kwam Wouter twaalf uren te laat. Toch werd hij aangenomen. De bemanning had een bijnaam voor Wouter, namelijk Frits. Niemand weet waarom. Sluiter noemde Wouter een echte marineman in zijn omgang met de rest van de vrijwilligers. Hij wil bij acties als het zo uitkomt wel op de kinderen passen van de rest van de bemanning. Bij acties heeft hij honderd procent inzet, wil altijd, kortom een echte opstapper. Sluiter kreeg de lachers op zijn hand door hier aan toe te voegen dat Wouter de IT op het station doet en allerlei innovatieve systemen heeft bedacht waar niemand meer uit komt. Een oorkonde en draagspeld viel hem ten deel. Voor de partner waren er bloemen.

 

De volgende jubilaris met 10 jaar was Niels Koornstra. Hij werd genoemd als de langste aspirant-opstapper in dienst van de KNRM, met vlag en wimpel geslaagd. Hij doet als opstapper alle werkzaamheden aan boord en staat altijd klaar om aan boord van een schip in nood te springen. Honderd procent inzet en wordt als zeer knappe schipper genoemd naast Tom. Hij is een teamplayer en lid van de derde kerstdagcommissie en zeer open tijdens de nabesprekingen. “We hopen met Niels nog vele reddingen in de toekomst te gaan doen”, zei Sluiter. Ook Niels kreeg de versierselen uitgereikt.

 

Dirk Klinkenberg behoorde ook tot de jubilarissen, maar door omstandigheden was hij niet aanwezig. Sluiter noemde dit bijzonder jammer. Hij krijgt de onderscheiding voor maar liefst 30 jaar.

Ook Rein Mulder behoort tot de oudere garde en kreeg een onderscheiding voor 30 jaar trouwe dienst van de KNRM. Het was nog in de tijd van de Koninklijke Nederlandse en Zuid-Hollandse Reddingsmaatschappij, bij pa Gerrit Mulder aan boord van de Tjerck Hiddes en de Abt.

Sluiter refereerde nog even naar het begin van een spectaculaire dag met de HT zeilrace, waarbij diverse zeilschepen in de problemen kwamen. Pa Mulder stapte over op een zeilschip in nood en Rein bleef achter met de heer Smaal van de commissie op de Tjerck Hiddes. Samen wisten ze het schip veilig binnen te brengen. Na het stoppen van Mulder sr. werd Arie Boom schipper. Rein volgde hem later op. Naast vele hoogtepunten noemde Sluiter ook nog even de prachtige reis met de Wiecher naar Helsinki. Naast goed leiderschap was Rein zeer actief met de brandweerrally’s, waarbij vele prijzen werden gewonnen. Op derde kerstdag was Rein de uitblinker in verkleedacts. In mei stopt Rein als schipper en geeft dan het stokje over aan Thomas Brandsma (ook heel goed in verkleedacts op Terschelling). “Rein kan evenals Dirk terugkijken op 30 gouden jaren bij de KNRM met prachtige acties, maar ook met dieptepunten. Maar ondanks dat heeft hij het team altijd weten te motiveren.”

Vervolgens had Sluiter een rekensommetje gemaakt voor Rein: 2507 geredden en 27 dieren aan wal en één persoon in 2019. Voor Dirk Klinkenberg betreft dit 2549. “Vaak worden deze mensen als voorbeeld gesteld als ‘Deed iedereen dit maar’. Maar als iedereen in Harlingen dit in de afgelopen 30 jaar had gedaan en we het aantal volwassenen in Harlingen op circa 10.000 inwoners stellen, dan hadden die met elkaar 25 miljoen 280 duizend mensen gered. Dat was nog eens een prestatie geweest. Een totaal andere bevolkingsopbouw, de wereld zou er heel anders hebben uitgezien”, zei Sluiter, wat bij de aanwezigen tot grote hilariteit leidde. Na het officiële gedeelte werd onder het genot van een hapje en drankje nog even gezellig nagezeten.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda