Nieuws

Hosanna toont nieuwe uniformen op Koningsdag

Het was al met al een aangename Koningsdag, afgelopen zaterdag 27 april. Dat de koraalmuziek dit jaar vanaf het bordes van het Stadhuis op de Noorderhaven klonk deed zeker geen afbreuk aan het muzikale gehalte van de Stedelijke Muziekvereniging. Indrukwekkend, sfeervol en een prima opmaat naar een mooie koningsdag. Hosanna kwam in gloednieuwe uniformen naar de Noorderhaven gemarcheerd voor ondersteuning van de aubade.

Door Joop van der Heide

Hosanna in het nieuw. (Foto’s: HC - Joachim de Ruijter)

Leden van het Centraal Comité 1945 deelden vlaggetjes en programmablaadjes uit en in een afwisseling van wat regen en een voorzichtig zonnetje werd er door het publiek weer prachtig gezongen, ondersteund door koorleden van de Boegspetters en Waadwyn.

 

In zijn toespraak gaf burgemeester Sluiter aan hoe in Nederland het koningshuis een verbindende factor is die, of je nu republikein bent, of neutraal of koningsgezind, goed in de samenleving verankerd is. De aubade is daar een mooi voorbeeld van die aansluit op een traditie die het koningshuis nu eenmaal ook is. Hij gaf ook het voorbeeld hoe het elders anders is door te refereren aan de tv-serie The Crown over het Engelse Koningshuis waar hij samen met echtgenote vaak naar kijkt. “Ik weet niet of je daarmee zo blij moet zijn. Intriges, machtstrijd, achterklap, etcetera.” Hij besloot met iedereen te bedanken die bij de aubade aanwezig was en wenste iedereen ook een mooie Koningsdag, het ‘driewerf hoera’  klonk spontaan en overtuigend.. 

 

Voor de toespraak hield Hosanna een straatshow en liet op die manier haar nieuwe uniformen goed uitkomen. Na afloop trok de band de stad in voor een rondgang over Lanen en Voorstraat op weg naar de Spiker voor een muzikaal optreden.

Johan en Klaske Drost, de makers van de uniformen in samenspraak met de uniformcommissie van Hosanna, waren, net als iedereen overigens, erg tevreden over het resultaat. Er is gekozen voor een blauw-zwarte combinatie omdat die kleuren door iedereen gedragen kunnen worden. Ook was het handhaven van de helmen van invloed op die kleurkeuze. Erg mooi is de geel-witte streep op zowel de jasjes als de pantalon (wit) die als accent is aangebracht. Dat geel en blauw zijn overigens ook de Harlinger Kleuren. Sluiter: “Ook van Cambuur trouwens.”

 

De putty’s, witte kappen net boven de schoen, completeren het uniform. Een mooi vertegenwoordiging van Harlingen als de band op tournee gaat in het land en buitenland. De nieuwe uniformen zijn mogelijk gemaakt door bijdragen van de Provincie Fryslân, Stichting Siebolt Foundation, P.W. Janssens Friesche Stichting, gemeente Harlingen, Damen Shiprepair Harlingen en Prins Bernhard Cultuurfonds Friesland.

De Stedelijke Muziekvereniging.

|Doorsturen

BuienradarAgenda