Nieuws

Hoorzitting Veiligheid in Harlingen

Een Harlingse heeft last van haar verwarde buurman, die haar uitscheldt, en hij probeert haar met zijn scootmobiel aan te rijden. Wat kan de politie dan betekenen? Eigenlijk niets, kreeg de vrouw te horen, want er is geen sprake van strafbare feiten.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Dat kwam woensdagavond naar voren tijdens een speciale raadsbijeenkomst in mfc Het Vierkant. De zaal zat best vol, maar vooral met bijvoorbeeld ambtenaren, agenten en brandweerlieden en een grote groep NHL-studenten Integrale Veiligheidskunde, die samen met de gemeente een Integraal Veiligheidsplan gaan opstellen. Er waren opmerkelijk weinig burgers om te luisteren naar presentaties van het Openbaar Ministerie, politie en brandweer, en gemeenten Harlingen en Leeuwarden.

Terug naar de verwarde buurmanman op z’n scootmobiel. “Vaak hoor je dan ‘en de politie doet weer niets’”, zei burgemeester Roel Sluiter. “Maar dat is niet terecht.” Hier is namelijk een taak voor het Gebiedsteam, dat specialisten heeft voor dergelijke situaties, zei Sluiter. Toch zou de vrouw die het verhaal vertelde, graag wat hulp van een agent in uniform zien. Politiechef Thea van der Bos-Sinnema gaf aan dat de politie constant te maken heeft met schaarse capaciteit. De tijden zijn veranderd, vertelde wijkagent Broer de Jong: vroeger kwam de politie in actie als iemand een sleutel in z’n auto had laten zitten, en de deuren op slot had gedaan. “Daar heb je nu de ANWB voor.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda