Nieuws

Hoe maak jij je huis energiezuiniger?

Je huis energiezuiniger maken kan op veel meer manieren dan je denkt, ook bij een bestaand huis. Elke maatregel die je neemt om je huis energiezuiniger te maken, brengt jouw energierekening omlaag. Het energiezuinig maken van je woning lijkt moeilijk, in het echt valt dit erg mee. Met een aantal aanpassingen in en rondom je huis kan je al heel veel besparen. Hieronder vind je 5 tips om jouw huis energiezuiniger te maken. 

Neem ledverlichting 

Dat ledverlichting zuinig is qua energie, weten de meeste mensen wel. Van de oude vertrouwde gloeilamp stapte men massaal over naar de zuinigere spaarlamp. Die is namelijk al veel zuiniger dan de oude gloeilamp, maar ledverlichting is nog zuiniger. Ledverlichting kan tot wel 80 procent besparen ten op zichtte van traditionele verlichting, zoals gloeilampen. Tevens is ook de verwachte levensduur van ledverlichtingen veel langer dan ouderwetse verlichting, zoals gloeilampen. Een ander voordeel die bij het gebruik van ledverlichting komt kijken is bijvoorbeeld dat je de meeste ledlampen op afstand kan bedienen. Daarnaast heb je niet te maken hebt met UV en infrarood stralingen en ledverlichting is ook nog eens schokbestendig. 

Zet appraten uit

Het is belangrijk om de apparaten die op standby staan volledig uit te doen. Denk aan de TV die altijd op standby staat, de oplader die nog in het stopcontact zit en de koffiemachine waarvan de stekker er standaard in zit. Apparaten die bijvoorbeeld nog een rood lichtje vertonen gebruiken nog stroom. Bij opladers geldt hetzelfde, ondanks dat deze geen lichtje vertonen. 

Bespaar met zonnepanelen

Zonnepanelen nemen is een goed idee. Met zonnepanelen produceer je je eigen groene energie, wederom weer goed voor milieu en eigen portemonnee. Het duurt wel een aantal jaar voordat je de investering eruit hebt, maar na dat je de investering eruit hebt, geniet je van gratis groene stroom door jouw eigen zonnepanelen. Zonnepanelen plaatsen is ook een slim idee wanneer je niet van plan bent om heel lang in je huidige woning te blijven wonen. Een huis met zonnepanelen heeft een positief effect op het energielabel, dit heeft effect op de verkoopprijs, maar ook hoe snel je het huis verkocht krijgt.

Isoleer je woning

Een andere manier om je huis energiezuinig te maken, is isoleren. Vaak zijn oudere woningen niet goed geïsoleerd, maar ook in nieuwere woningen is er veel verbetering te behalen. Door een dikke laag isolatie te plaatsen in je huis heb je dus minder energie nodig. Zo kan je je vloer isoleren, je dak isoleren of zelfs je gevel isoleren. Huizen die niet goed of minder goed zijn geïsoleerd, hebben veel meer energie nodig om je huis op te warmen of af te laten koelen.

Plaats een zonneboiler 

Een alternatief voor aardgas is een zonneboiler. Een zonneboiler zorgt er voor dat er zeker 50 procent minder aardgas gebruikt moet worden om het water warm te krijgen. Het water in een zonneboiler wordt opgewarmd door de zon, wanneer het warm genoeg is wordt het doorgepompt naar de boiler. Wanneer het water niet warm genoeg is of op is, neemt je reguliere boiler het over.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda