Nieuws

HET STUKJE VAN DE WEEK door Marten Blom

Uit de oude doos (7)

4.

Deze week een viertal schilderingen die ik eind jaren negentig in opdracht heb gemaakt.

1) Een abstracte schildering voor een klant met een heel specifieke smaak in Ilpendam. Was een uitdaging, zeker omdat ik normaal gesproken meer figuratief, naar de werkelijkheid schilderde.

 

2) Een schildering voor een pannekoekenrestaurant in Drenthe. Tijdens die opdracht sliep ik een paar weken in een tentje op een praktisch verlaten natuurcamping in het bos. De enige andere kampeerder verbleef in een afgeragde caravan, waar ik overdag nooit iemand zag. Alleen op sommige nachten zag ik daar licht. Ik lag dan allang in mijn slaapzak en zag het schijnsel door het tentdoek, terwijl ik een Stephen King boek las bij het licht van mijn zaklantaarn.

 

3) Eén van de vele schilderingen die ik voor een zalenverhuurcentrum heb gemaakt. De op de liftdeuren geschilderde nonnen verwezen naar de oorspronkelijke kloosterfunctie van het gebouw. Leuk detail: mensen in de lift waarvan je het gezicht door de ronde raampjes kon zien,  hadden door de schildering een nonnenhabijt aan.

 

4) Ergens in de woning van een rij-instructeur in Harlingen is deze zee geschilderd. Dat koste me heel wat minder tijd dan afrijden. God, wat duurde dat lang. Maar toen was het zover. Inmiddels kar ik alweer jarenlang in het rond.

 

1.

3.

|Doorsturen