Nieuws

Hervatten dioxinemeting afvaloven hangt af van Friese gemeenten

LEEUWARDEN – De provincie gaat een nieuwe dioxinemeting in de afvaloven niet betalen. Dat werd vorige week duidelijk tijdens een debat in Provinciale Staten. Wel gaan de Staten de aandeelhouders van Omrin (de Friese gemeenten) polsen over een voortzetting van de dioxinemeting.

Hervatting van de continue dioxinemeting is weer actueel vanwege de storingen van de afgelopen tijd. Binnen een half jaar is de afvaloven vier keer uit gebruik genomen wegens een zogenaamde klappijp. Het vermoeden bestaat dat er bij zo’n storing (te veel) dioxine vrijkomt. Na een storing begin oktober kreeg Omrin boetes voor te hoge uitstoot van koolmonoxide en koolwaterstoffen. Beide zijn een indicator voor de uitstoot van dioxine.

 

Vorige week maandag was er weer een klappijp, en woensdag vroeg GroenLinks om het opnieuw instellen van continue dioxinemeting. “In het debat bleek dat een continu-dioxinemeting in de pijp van de REC wel gewenst is, maar niet door de provincie betaald gaat worden”, meldt GroenLinks.

Een motie van GroenLinks, om de bal dan maar bij de aandeelhouders te leggen, kreeg steun van SP, PvdA, PvdD, PVV en Schukking. De Friese gemeenten zijn nu aan zet.

 

Fractievoorzitter Jan Atze Nicolai: “Als de afvalverbrander dan onder deze omstandigheden toch weer open gaat, dan moet er volgens ons op zijn minst een dioxinemeter in de pijp hangen. De mensen in Harlingen en omstreken hebben recht om te weten wat er - vooral tijdens storingen - uit de pijp komt.”

 

De dioxinemeting in de afvaloven is in augustus 2015 van start gegaan, en eind vorig jaar - tegen de wens van provincie Fryslân en gemeente Harlingen in - vroegtijdig door Omrin afgebroken. Bij normaal bedrijf bleek de afvaloven qua dioxine-uitstoot binnen de norm, maar bij storingen niet.

|Doorsturen