Nieuws

Herfstkuier rond Wijnaldumer terpen

In het kader van de Nationale Archeologiedagen organiseert het Archeologisch Steunpunt van Wijnaldum een begeleide herfstwandeling van 6 kilometer. Wat zijn terpen nou eigenlijk, wat hebben ze voor archeologische waarde, en wat is er om de terpen heen allemaal veranderd in het landschap?

Er is ook heel wat speciaals gevonden rond de terpen: bijvoorbeeld een bijzondere fibula, een mantelspeld, die in 1953 op de Tjitsmaterp werd gevonden, en nu in het Fries Museum in Leeuwarden ligt. Deze bijzondere vondst was zeer kostbaar, omdat het versierd is met goud en ingelegd met rood almandijn, afkomstig uit India.

 

De wandeling begint dan ook met het kijken naar enkele van de vondsten die rond de terpen gedaan zijn. Wat kunnen deze ons over onze geschiedenis vertellen? Na een bezoek aan de nieuwe Terpentoer wandel je via het deels onverharde pad langs de Ried. Onderweg hoor je alles over het ontstaan van de terpenrij ten oosten van het dorp. De resultaten van grootschalige opgravingen in de jaren 90 komen aan bod, maar ook de voormalige spoorlijn en prachtige molen.

 

Op de terugweg een bezoek aan de eeuwenoude boerderij Okkingastate. Nu zit hier een modern en biologisch melkveebedrijf. Zij houden Open Dag (het is de Dutch Agri Food Week) waardoor je, naast het nuttigen van een versnapering, ook een rondleiding door de stal krijgt. Hierna loop je de terp op, en kun je zelf het hoogteverschil ervaren. Rond de boerderij zijn workshops, er is een proeverij met onder andere melklikeur en er is een kleine markt met biologische groenten (Lyts Ropta), streekproducten en kunst en design rond voedsel. Ook is er een leuke stand met spullen uit de jaren 50.

 

Vertrek: op zondag 14 oktober om 13.00 uur met een groep vanuit het Archeologisch Steunpunt.
Dat bevindt zich in de consistorie achter de kerk van Wijnaldum. Kosten deelname € 4 (kinderen t/m 12 jaar € 2,50. Honden aangelijnd toegestaan. Deelname is op eigen risico. Draag stevige schoenen. Meer informatie op www.winaam.nl/archeologies en ook op www.terp.frl en de facebookpagina ArcheologieWijnaldum.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda