Nieuws

Herdenking omgekomen Harlinger vissers

Aan de vooravond van de 60e Visserijdagen - op dinsdagavond 27 augustus – herdenken Vissersvereniging Ons Belang, de bestuursleden van de Stichting Visserijdagen Harlingen en andere belangstellenden de omgekomen vissers. De herdenking begint om 19.00 uur en vindt plaats bij de gedenkplaat in de waterkering bij de Sasbrug in het centrum van de stad. Er wordt een toespraak gehouden en er worden bloemen gelegd.

Een eerdere herdenking bij de gedenkplaat voor de omgekomen vissers. (Foto: Johan Balt)

Het initiatief voor het monument is van Johan Dijkstra, voormalig secretaris van de Stichting Visserijdagen Harlingen. Aanleiding was het toen 80-jarig bestaan van de Vissersvereniging Ons Belang, dat ter gelegenheid van dit jubileum een speciaal boek over 80 jaar Ons Belang heeft uitgegeven. Een boek dat nog steeds verkrijgbaar is bij Ons Belang. Op de gedenkplaat worden vijf vissers herdacht.

In augustus 1961 verging de HA 10 op het IJsselmeer en bleven schipper Augustus Eugéne Johannes van Hurck (34) en de bemanningsleden Freerk Brouwer (22) en Anne Weever (57) op zee. De 16-jarige Jouke van der Werf verdronk in april 1967 op de Waddenzee, toen hij als bemanningslid van de HA 7 in het ankertouw onder het schip verstrikt raakte. De jonge vader Jan Andries Plas (21), bemanningslid van het kokkelschip HA 26, raakte in juni 1985 tijdens het zoeken naar kokkels op de plaat z’n bijboot kwijt en verdronk. Al deze mannen wordt op de gedenkplaat herdacht en op dinsdagavond 27 augustus. Belangstellenden kunnen zich bij de herdenking aansluiten.

Ons Belang

Op zaterdag 31 augustus is er een stand van Ons Belang op de open dag in de visafslag en aan de Zuiderhaven nabij de HA 4. U kunt er kennismaken met het werk en de mensen. In de stand wordt het jubileumboek verkocht en wordt de garnalenvisserij onder de aandacht gebracht. Meer dan in andere jaren wordt de Harlinger visserij betrokken bij de organisatie. In samenspraak met Ons Belang worden alle kotters die meedoen aan de vlootschouw op zaterdagmiddag gevraagd te verzamelen in de Zuiderhaven.

|Doorsturen

BuienradarAgenda