Nieuws

Herdenking bij oorlogsmonumenten

Voor veel Harlingers is 17 april een bijzondere dag. Het is de dag dat Harlingen in 1945 van de Duitse bezetter werd bevrijd. Ieder jaar wordt op deze dag door het Centraal Comité ’45 een herdenking gehouden bij de verschillende oorlogsmonumenten in de stad, die door de scholen zijn geadopteerd.

Door Ubbo Posthuma

Trompettist Gerard Dijkstra blaast de Last Post. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

De Sint Michaëlschool heeft het Zeeliedenmonument aan de Waddenpromenade geadopteerd. Leerlingen van groep 7 hadden de eer om deze keer aanwezig te zijn. Normaal is het groep 8 die deze taak vervult, maar zij zitten midden in de Cito-toets. Onder toeziend oog van Centraal Comitélid Klaas Hager en Geert Andringa van de gemeente Harlingen, werd door de leerlingen Jesse Stoker en Vincent Hanekamp een krans gelegd. Vervolgens werd door directeur Tineke Geertsma het gedicht ‘Monument’ voorgedragen.

Trompettist Gerard Dijkstra van de Stedelijke Muziekvereniging Harlingen, die dit al voor het 22e jaar doet, blies de Last Post gevolgd door twee minuten stilte en tot slot het Wilhelmus.

Er wordt op de scholen veel aandacht gegeven aan de Tweede Wereldoorlog. Zo werden er speciale stadswandelingen gehouden, met het accent op de vijf jaar bezetting in Harlingen. Volgens Klaas Hager zijn de kinderen hier bijzonder in geïnteresseerd. 

|Doorsturen

Buienradar



Agenda