Nieuws

Hendrik Bakker schaatst ‘Weissensee’ voor de 42e keer

Ook dit jaar schaatsten meerdere Harlingers de alternatieve elfstedentocht op de Weissensee. Een opmerkelijke deelnemer is de 65-jarige Hendrik Bakker uit Wijnaldum. Hij schaatste de 200 kilometer in Oostenrijk voor de 42e keer.

Hendrik Bakker bezig aan de 200 kilometer.

Al 25 jaar achtereen doet Hendrik mee aan deze monstertocht en hij verblijft ook al die jaren bij hetzelfde gastgezin in Oostenrijk. Zijn echtgenote gaat steevast mee, al rijdt zij zelf niet. Met eigen vervoer ondernamen ze ook deze keer weer de reis naar Oostenrijk.

Dinsdag 21 januari begon Hendrik ’s morgens vroeg aan de 200 kilometer. “Het was met min 12 wel verrekte koud.” Het was prachtig glij-ijs en met beide armen op de rug reed hij soepel en relaxt. Vrijdag 24 januari pakte hij de 100 kilometer. Deze keer was het ijs wat minder en sneed het wat in, maar toch passeerde hij de eindstreep. En het was nog niet genoeg want Hendrik deed vier dagen later nogmaals de 200 kilometer. Het was regenachtig en het ijs was verschrikkelijk slecht. Maar ook deze tocht werd door Hendrik volbracht.

In het groepje dat met hem reed, was ook de uit Harlingen afkomstige Sandra van Hurck. Zij had al eens eerder meegedaan, maar ging toen vanwege de slechte omstandigheden van het ijs. Dolgelukkig passeerde Sandra, in het dagelijks leven werkzaam op de Maritieme Academie, dan ook de finish.

Voor Hendrik Bakker was dit de 42e keer dat hij de 200 kilometer reed, en hij heeft ongeveer dertig keer de 100 kilometer volbracht. Hendrik beseft dat hij het geluk heeft over een goede gezondheid te beschikken. “Natuurlijk train ik er hard voor, maar gezondheid is het belangrijkste anders is het onmogelijk om dit te doen”, is zijn nuchtere commentaar. Uiteraard doet hij volgend jaar weer mee. “Ik ga door zo lang het kan”, laat de krachtpatser uit Wijnaldum weten. Zijn motto luidt dan ook: “Vandaag leven, morgen zien we wel weer.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda