Nieuws

Hendrik Bakker rijdt ‘Weissensee’ voor de 40ste keer

Hendrik Bakker uit Wijnaldum is een sportman in hart en nieren. De  boekenkast in de woonkamer moest er aan geloven om zijn talrijke medailles, bekers, oorkondes en andere sporttrofeeën een plekje te geven. Ondanks zijn respectabele leeftijd van 63 jaar, is hij in de winter nog drie keer in de week op de kunstijsbaan van Leeuwarden te vinden. Dit om zijn conditie op peil te houden.

Door Ubbo Posthuma

Hendrik Bakker bij zijn trofeeën. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Zijn echtgenote Zora staat helemaal achter zijn sportieve hobby’s. Niet alleen met schaatsen maar ook op de skeelers staat Hendrik zijn mannetje. Ieder jaar doet hij mee aan de alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee in Oostenrijk. “Onlangs in januari waren we er voor de twintigste keer”, zegt de sportieve Winamer.  Hij reed op dinsdag 22 januari voor de veertigste keer de 200 kilometer. Hendrik: “Zwaar ijs met veel scheuren.” Omdat ze er toch veertien dagen waren, pakte hij in de tweede week er nog even een tocht van 100 kilometer bij. Zijn vrouw Zora gaat altijd mee. “Het is ook een soort van vakantie”, zegt ze. “Als Hendrik de 200 kilometer schaatst, sta ik langs de baan, om hem na 75 kilometer van thee en broodjes te voorzien. Dan na 50 kilometer en vervolgens nog eens 50 kiolmeter, en dan uitrijden tot de 200 kilometers zijn verreden. Verder wandelen we veel want het is een prachtige omgeving.”

 

Omdat Hendrik voor het twintigste jaar in het dorp aan de Weissensee aanwezig was, werd hij door de plaatselijke burgemeester gehuldigd. Hij ontving een ‘Urlaub Streue’ (een soort oorkonde), een fles drank en een medaille. Zijn echtgenote een bos bloemen. Ze bivakkeren al 18 jaar in het zelfde pension, waar zij inmiddels kind aan huis zijn.  

Natuurlijk heeft hij de Friese Elfstedentochten gereden, drie keer. Ook op de fiets en wandelend meerdere keren. Volgend jaar wordt de ‘Geuzentocht’ op skeelers verreden. Harlingen is de startplaats. Via de Afsluitdijk met onderweg één overnachting is de finish in het Zeeuwse Vlissingen. Een kleine 420 kilometer en uiteraard doet Hendrik hier aan mee. “Een paar jaar geleden heb ik Groningen-Maastricht op skeelers gereden.”

De vraag is natuurlijk hoe lang Hendrik hier nog mee doorgaat. “Zolang ik gezond blijf ga ik door. Maar dat heb je zelf niet in de handen”, is het nuchtere commentaar van deze sympathieke Winamer.

|Doorsturen