Nieuws

Harlingse kunstenaar maakt drie installaties voor Kunst Kuier

Kunstenaar Tanja van Abbema maakt, samen met kunstenaar Bauke Terpstra, een van de meest in het oog springende installaties voor de Kunst Kuier. De installatie ‘Baken van Licht’ wordt een 3 meter hoge schuilplaats. De Kunst Kuier van vereniging Kunst Achter Dijken is een wandeling met twee vrij toegankelijke exposities in de buitenlucht waaraan 19 kunstenaars uit Friesland een bijdrage leveren. De fotografen, beeldhouwers, vormgevers, en schilders tonen in totaal meer dan 30 kunstwerken. De Kuier met exposities is te bekijken van zaterdag 5 juni tot en met zaterdag 3 juli.

‘Lifepath’ is ook te zien tijdens de Kunst Kuier. (Foto: Nynke Brandsma)

Beeldend kunstenaar Tanja van Abbema uit Harlingen toont drie installaties. Zij werkt meestal met oude verweerde, en gevonden materialen: materie met een ziel, zoals zij het zelf noemt. Haar installatie 'volledig beschermd’ maakt zij bijvoorbeeld van gebruikte zandzakken. De zakken werden in het verleden gebruikt om ons te beschermen tegen het water van de Waddenzee. Ze waren vergaan en gescheurd maar werden door van Abbema hersteld, gehecht en verbonden tot een ‘nieuwe beschermende huid’.

Een van de meest in het oog springende installaties van de Kunst Kuier maakt zij in samenwerking met kunstenaar Bauke Terpstra. ‘Baken van licht’ wordt ter plaatse gemaakt van wilgentakken, henneptouw en een metalen spiraal. Aan de rand van Pingjum, met zicht op de weilanden komt een 3 meter hoge schuilplaats te staan. Van Abbema vertelt hierover: “Het is een plek om even uit de chaos van de wereld te stappen en iets van jezelf te ervaren. Treed naar binnen in de spiraal en kom in de beschermende ruimte, een ruimte waar je los komt van de afleiding van alles om je heen. Ervaar, met je voeten in het gras en boven je hoofd de oneindige ruimte, de kosmos. Ervaar dat je, in je kern, verbonden bent met alles wat is.”

De expositie wordt op 5 juni geopend door de wethouder van cultuur van Súdwest-Fryslân, Mirjam Bakker. De Kunst Kuier voert langs het schelpenpad aan de zuidkant van het dorp naar de slingerende Rommerdalaan en gaat dan verder richting de Middeleeuwse dijk de Pingjumer Halsbân. De expositie langs het schelpenpad, waar ook de installaties ‘Baken van Licht’ en ‘Volledig beschermd’ zijn te zien, heeft een bijzonder thema: Uit de chaos van de wereld maak je uiteindelijk iets dat van jezelf is. Het thema sluit aan bij de pandemie die onze wereld op zijn kop heeft gezet. Maar het thema vertelt ook iets over hoe kunstwerken in het atelier kunnen ontstaan. Hoe allerlei beelden, woorden, klanken en gedachten door kunstenaars worden verwerkt en samengebald tot een nieuw werk.

Langs de Rommerdalaan is de tweede expositie ingericht met het Friese landschap als thema. In grote omlijstingen van anderhalf meter breed, zijn zowel foto’s als beelden te zien. Het landschap met de akkers en weiden en het mooie uitzicht op de zeedijk, vormde de inspiratiebron voor de kleurrijke, poëtische en soms ook kritische kunstwerken. De Kunst Kuier begint net buiten het dorp, tegenover de Burenlaan 1 in Pingjum. Meer informatie over de Kunst Kuier is te vinden op www.kunstachterdijken.nl.

|Doorsturen

BuienradarAgenda