Nieuws

Harlingers bestolen door rondreizende oplichter

ASSEN - Een 20-jarige man uit Zaandam is onlangs voor 22 oplichtingszaken veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar (waarvan tien maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar). Hij ontfutselde pinpassen en pincodes van senioren met een babbeltruc. Hij reisde daarvoor door heel Nederland, en sloeg drie keer toe in Harlingen.

De werkwijze van de jongeman, die zich verplaatste achter het stuur van een taxi, was steeds hetzelfde: hij deed zich voor als medewerker van PostNL en belde van tevoren zijn slachtoffers over een pakketje. Als ze instemden met bezorging, verscheen hij in bedrijfskleding van PostNL voor de deur, en moest er één euro betaald worden, en dat kon alleen op een mobiel pinapparaat. 

De oudere of hoogbejaarde slachtoffers gaven hun pinpas af en toetsten hun pincode in. Hierbij werd de pincode geregistreerd en de slachtoffers kregen vervolgens een pinpas van een ander slachtoffer terug. In het pakketje bleek een waardeloze cadeaukaart te zitten, en niet veel later werd de bankrekening van de slachtoffers geplunderd. In een aantal gevallen is er eerst van de spaarrekening geld overgeboekt naar de lopende rekening om opnames mogelijk te maken.

De man reisde voor zijn zwendel eind 2019 naar onder andere Hoogeveen, Sliedrecht en Venray. Hij liep uiteindelijk na politieonderzoek in diverse plaatsen, tegen de lamp. Hij werd herkend op camerabeelden gemaakt bij pinautomaten en de politie ontwaarde een spoor van pinpassen; de pas van het ene slachtoffer ging naar een volgend slachtoffer, enzovoort.

De Zaandammer sloeg in november 2019 drie keer toe in Harlingen. “Toen ik het pakje openmaakte zag ik dat er een cadeaukaart van de Mediamarkt in zat”, vertelde één van de slachtoffers tegen de politie. “Dit vond ik vreemd. Ik heb dit de volgende dag aan de kinderen verteld. Omdat wij het toch vreemd vonden pakte ik mijn pinpas erbij. Ik zag dat deze pinpas helemaal niet van mij is.” Korte tijd nadat de zwendelaar aan de deur was, werd er in de Voorstraat 1000 euro gepind.

Enkele dagen eerder sloeg de man ook al toe in Harlingen. Ook dan wordt er kort na de babbeltruc 1000 euro gepind in de Voorstraat. En vervolgens wordt er drie keer 300 euro gepind bij fc Alkmaar. De politie weet later de auto van de verdachte te linken aan de ritten van en naar Harlingen. Dankzij Automatische kentekenplaatherkenning op de Afsluitdijk wordt duidelijk dat zijn auto ’s morgens naar Friesland reed, en aan het begin van de middag terug richting Noord-Holland.

Iemand die op het huis van vrienden in Harlingen past, trapt ook in de babbeltruc. Op dezelfde dag wordt er in Harlingen, Hoorn en Alkmaar in totaal 2200 euro opgenomen.

Enkele weken later krijgt een inwoner in Hoogeveen argwaan. Hij trapt niet in de babbeltruc en belt de politie. Een dag later wordt de man in Meppel aangehouden. In de auto vindt de politie betaalpassen, kleding van PostNL, cadeaukaarten, een mobiel pinapparaat en ruim 4000 euro. In zijn broekzak vindt de politie ook nog een gestolen pinpas.

De totale schade die de man heeft veroorzaakt, bedraagt ongeveer 30.000 euro. Zijn auto en de buit zijn verbeurd verklaard en hij moet één van de benadeelden € 990 terugbetalen. Er was 2100 euro gestolen, maar de bank had al 1110 vergoed. Het is niet bekend of de schade in andere gevallen is vergoed.

|Doorsturen

BuienradarAgenda