Nieuws

Harlingers halen zelf misthoorn terug

HARLINGEN - Als Harlingers hun misthoorn terug willen, zullen ze zelf met Rijkswaterstaat in gesprek moeten over aankoop van de hoorn, en moeten ze zelf de misthoorn terugplaatsen. Dat meldt de gemeente Harlingen, die definitief haar handen van de misthoorn af trekt. En dus gaat de initiatiefgroep Misthoorn Terug het zelf doen.

De misthoorn zat voorheen aan het eind van de Zuiderpier. Kan zonne-energie uitkomst bieden? (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Wel wil de gemeente behulpzaam zijn om de initiatiefgroep in contact te brengen met Rijkswaterstaat. En daar is de initiatiefgroep blij mee. “Het is heel lastig om Rijkswaterstaat te benaderen en om er informatie in te winnen”, aldus Jules Dutrieux van de initiatiefgroep. “We willen graag weten wat dat ding nodig heeft als stroomvoorziening; dan kunnen we ook weer verder.”

De misthoorn houdt veel Harlingers al jaren bezig. Eind 2014 werd de hoorn op de Zuiderpier het zwijgen opgelegd. “Sabotage op de Zuiderpier”, kopte deze krant. Volgens een monteur was de misthoorn onklaar gemaakt. Er volgde een discussie tussen voor- en tegenstanders van de misthoorn. Mensen die wakker lagen van het geluid van de misthoorn, en mensen die heerlijk wegdommelden bij het geluid van de misthoorn.

Er kwam een handtekeningenactie voor de terugkeer van de misthoorn, er ontspon zich een nautisch-juridische discussie over de gehate en geliefde misthoorn, er verschenen tientallen ingezonden brieven over de misthoorn in de Harlinger Courant. En in de zomer van 2015 stemde de gemeenteraad met 11 tegen 5 stemmen de misthoorn weg.

Maar de initiatiefgroep Misthoorn Terug op de Zuiderpier liet het er niet bij zitten en een lobby had succes: begin 2018 was de gemeenteraad om,  en B en W kregen de opdracht de terugkeer van de misthoorn te onderzoeken.

Dat spoor liep begin juni van dit jaar dood: terugplaatsing van de misthoorn zou te duur zijn; alleen al de aanleg van een kabel over de Zuiderpier zou 130.000 euro kosten. Maar al snel kreeg de initiatiefgroep van meerdere kanten advies: die dure kabel was onzin, het kan – heel goedkoop – met een draadloze verbinding opgelost worden. Tot teleurstelling van de initiatiefgroep gooide het college van B en W het bijltje er echter bij neer.

En nu wil de initiatiefgroep de misthoorn dus zelf terughalen. Het besturingssysteem wordt gesponsord door HeelHollandKijkt.nl en onderzoek naar de stroomvoorziening is de volgende stap. Naast steun bij het contact met Rijkswaterstaat, is de gemeente ook nog bereid om 3000 euro bij te dragen voor de overname van de misthoorn.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda