Nieuws

Harlinger vuurtoren dit weekend middelpunt zendamateurs

Komend weekend is het ‘International Lighthouse Lightship Weekend’. Tijdens dit weekend wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor vuurtorens en lichtschepen, met name door zendamateurs. Een clubje zendamateurs met ‘callsign’ PA6FUN komt naar Harlingen om de Harlinger vuurtoren te ‘activeren’.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Activeren is een term van de radioamateurs. Ze gaan tijdens het vuurtorenweekend radioverbindingen maken met andere radio-zendamateurs die ook vanaf of nabij een vuurtoren of lichtschip radioverbindingen maken. Ze doen dit ieder jaar, en zo willen de zendamateurs de aandacht trekken van passanten en toeristen, en zo ook aandacht voor de vuurtoren.

“Het doel van het weekend is om via onze radiohobby het cultuurhistorisch erfgoed van vuurtorens en lichtschepen onder de aandacht te brengen”, vertelt Raimond Goossens (PE1GUR) uit Doornspijk. “Vuurtorens en lichtschepen zijn steeds minder in gebruik omdat gevaarsignalering tegenwoordig aan boord van schepen zeer geavanceerd is. Bijvoorbeeld het gebruik van een radar en navigatiesystemen. Hierdoor worden steeds meer van deze objecten buiten dienst gesteld, verwaarloosd en uiteindelijk gesloopt. In Nederland is dit niet zo van toepassing, maar elders op de wereld zeer zeker.”

“Doordat wij bij de toren met ons opgesteld radiostation verbindingen maken, en mensen de antennes zien, worden de passanten  ook nieuwsgierig.  Als mensen langskomen is dan ook de vraag ‘wat bent u aan het doen als ik vragen mag’. Sommigen weten het en zijn dan ook nog geïnteresseerd in het radio-amateurisme. Dan gaan we vervolgens de bezoekers te woord staan.” 

De radiohobby draait niet alleen om techniek, vertelt Raimond, maar ook om astronomie en meteorologie. “Daarom boeit het mij persoonlijk al bijna veertig jaar en doe ik nu tien jaar mee aan het Lighthouse weekend.” Hij wil zoveel mogelijk vuurtorens onder de aandacht brengen. “De uitdaging wordt dan ook steeds groter, want een groot aantal in Nederland doet al mee en staan al lang op de lijst.” Vorig jaar was de groep ook al in Harlingen, vanwege lichtschip Jenni Baynton. Ze kregen geen toestemming om op het schip verbindingen te maken, maar streken toen neer op de Barentszwerf. En dit jaar staan de zendamateurs daar weer, en niet op de vuurtoren: “De eigenaar van het hotel wilde wel meewerken, maar de reserveringstijd van drie jaar vinden we te lang. Dus nabij de toren is prima. Er waren vorig jaar ook veel bezoekers die bij ons langs kwamen en wilden weten wat wij aan het doen waren en dat is precies de kern van het weekend.”

De zendamateurs zijn (vanaf vanavond) dit weekend actief in Harlingen. Ze werken met korte golf (40 meterband) en maken meer dan duizend contacten over de hele wereld met de speciale roepnaam PA6FUN. De contacten krijgen ook allemaal een speciale ansichtkaart toegestuurd. In amateurtermen een QSL-kaart.

|Doorsturen

BuienradarAgenda