Nieuws

Harlinger tallship Thalassa na half jaar terug

Voor tientallen families breekt een lang verwacht moment aan. Na een schoolprogramma van een half jaar aan boord van de Thalassa, komt het Harlinger tallship aanstaande zaterdag aan in IJmuiden. Het zal een afscheid en een weerzien tegelijk zijn. Afscheid van je ‘familie aan boord’ waar je een half jaar lang lief en leed mee gedeeld hebt - weerzien met je ouders, broers, zusjes, grootouders en vrienden die je een half jaar gemist hebt.

School at Sea 2017/2018 in Horta (Azoren).

Half oktober vorig jaar vertrok de Thalassa vanuit IJmuiden voor een ‘Rondje Atlantic’. School at Sea is de organisatie achter dit project met 34 leerlingen, 5 docenten, 4 bemanningsleden en een kapitein.

Tijdens het project werd het schoolwerk aan boord gemaakt. Ondertussen voer het schip naar de Canarische en Kaapverdische eilanden, de oceaan over naar Dominica, Curaçao, Aruba, San Blas eilanden (Panama) en Cuba.

 

In Panama en Cuba is er een reis over land gemaakt in kleine groepjes waarin de leerlingen zelf besloten waarheen, hoe te reizen, waar te slapen en wat te eten. Daar hebben ze een budget voor gekregen. Van Cuba naar Bermuda, over de oceaan naar de Azoren en weer terug naar IJmuiden. Onderweg zijn expedities, uitwisselingen met andere scholen en verschillende (culturele) activiteiten georganiseerd. 

 

‘Toen ik vertrok met School at Sea had ik niet verwacht dat zo’n fantastisch en leerzaam avontuur zou worden’ aldus Iris Adema uit Leeuwarden. Femke van den Bunt uit Heerenveen in een van haar wekelijkse sailmails: “Mam en Pap, ik ben jullie heel erg dankbaar dat je mij deze kans hebt gegeven om een halfjaar lang de wereld te ontdekken op een zeilschip en om nog meer over mijzelf te leren.”

 

Van een rustig vakantietochtje was geen sprake. Alles aan boord doen de leerlingen zelf, onder toeziend oog van de bemanning. Navigeren, zeilen, eten koken, wassen, opruimen en schoonmaken. Ook houden ze dag en nacht de wacht tijdens het varen op zee. Daarnaast wordt het schoolwerk gedaan.

Hiervoor zijn vijf docenten aanwezig, waaronder Bonne Ziengs van rsg Simon Vestdijk. Elke leerling volgt een eigen lesprogramma, dat in samenspraak met zijn of haar middelbare school in Nederland is opgesteld. Ze brengen de leerstof gelijk in praktijk. Hoe mooi is het om voor biologieles een vliegende vis die op dek is geland te ontleden? Of om voor je praktische opdracht aardrijkskunde op de Teide veldonderzoek te doen?

Meer over School at Sea op www.schoolatsea.com.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda