Nieuws

Harlinger schatkist gaat open

“Het is een fantastische week voor iedereen met interesse voor Harlingen”, schrijft Oud Harlingen op haar website. Aanleiding om de vlag uit te steken is Delpher, een project van de Koninklijke Bibliotheek. In dat online zoeksysteem vind je meer dan 120 miljoen pagina’s met gedigitaliseerde teksten uit Nederlandse kranten, boeken en tijdschriften. “Sinds deze week is onder meer de Harlinger Courant vanaf 1852 aan het aanbod van Delpher toegevoegd”, vertelt Chris Elsinga van de werkgroep Archiefonderzoek. “Dat betekent dat je vanaf nu vele duizenden oude pagina’s van de Harlinger Courant woord voor woord kunt doorzoeken. Dat gaat de komende jaren ongelooflijk veel leuke wetenswaardigheden over de geschiedenis van Harlingen opleveren.”

Voor de vereniging Oud Harlingen is de Harlinger Courant een geweldige bron van informatie. “Alleen al dat Harlingen nog een zelfstandige eigen krant hééft, is al geweldig”, stelt Chris Elsinga. “Welke stad kan ons dat nazeggen? En het is ook nog eens een krant met een lange historie. Stel je eens voor: we lezen nu de 170ste jaargang! Toen het eerste nummer verscheen lag er nog geen spoorlijn naar Leeuwarden, moest de Willemshaven nog worden gegraven en was de Schritsen nog niet gedempt. Alles van enig belang wat de afgelopen anderhalve eeuw in dit kleine stadje gebeurde, valt dus na te slaan in ‘de Harlinger’.”

Metamorfoze

Al in 2013 zocht Oud Harlingen contact met het bedrijf dat destijds de Leeuwarder Courant digitaal op trefwoord doorzoekbaar had gemaakt. “Het leek ons prachtig om datzelfde met de Harlinger Courant te doen. Maar dat bleek voor ons als vereniging onbetaalbaar. Gelukkig kwam wat jaren later de overheid met het project ‘Metamorfoze’. In dat kader zijn inmiddels miljoenen pagina’s van landelijke tijdschriften en kranten gedigitaliseerd. Gelukkig lukte het op een gegeven moment om ook regionale en plaatselijke kranten op de lijst te krijgen, waaronder dus de Harlinger Courant.” Overigens was het nog niet eenvoudig alle jaargangen compleet te krijgen. “Bij Flevodruk was een enorm papieren archief, maar toch niet honderd procent compleet. Er lagen gelukkig ook stapels kranten in het stadsarchief en ook Tresoar had ingebonden jaargangen, waarvan sommige trouwens uitsluitend op micro-fiche. Met een speciaal leesapparaat kon je zo tientallen jaren geleden al een soort foto’s van oude kranten bekijken. Het was een klus om een zo compleet mogelijke reeks jaargangen bijeen te brengen. En vervolgens waren natuurlijk nog afspraken nodig over auteursrechten en hergebruik, vóórdat al die bladzijden daadwerkelijk gescand konden worden.”’

Bladeren

Voor archiefspeurders is de familie Drost, als uitgever van de Harlinger Courant, altijd heel ruimhartig geweest in het openstellen van het papieren krantenarchief. “Talloze mensen hebben al in het kantoor van de krant in oude nummers zitten bladeren, op zoek naar dat éne stukje informatie over hun familie, een bepaalde gebeurtenis of bijvoorbeeld iets over de stadsontwikkeling”, zegt Chris Elsinga. “En waarschijnlijk stopt dat ook nog niet, want de digitalisering via Metamorfoze betreft enkel de krant tot en met 1960. Hopelijk volgen de decennia daarna snel want van al dat geblader worden de originele kranten natuurlijk niet beter.”
De resultaten van Delpher zijn trouwens verbluffend. “Ga thuis zelf maar eens op onderzoek uit”, raadt Chris Elsinga aan. “Of je nu op de zoekterm ‘Zeerobben’ zoekt, op ‘gemeenteraad’ of op je eigen familienaam, je vindt bijna altijd wel íets en soms zelfs heel veel. Laat je lekker verrassen door sporen uit het verleden!” Delpher is te vinden op www.delpher.nl/thema/nieuw

|Doorsturen

Buienradar



Agenda