Nieuws

Harlinger orgeltekening uit 1835

Het monumentale orgelfront van de hervormde kerk op Almenum is in 1835 getekend door de Harlinger Willem Lolkes Zwaal (Swaal).  Voor velen zal het bestaan van deze aquarel uit 1835 een verrassing zijn, dacht Bauke van der Pol - die na jaren in het buitenland sinds kort weer in Harlingen woont – en dus klom hij in de pen voor een artikel in de HC.

Door Bauke van der Pol

Op de tekening is te zien dat de kas van het orgel in een mahonietint was geverfd en de preekstoel/galerij in een blauwachtige kleur.

Willem Lolkes Zwaal (1801 -1872) was net als zijn vader ‘huistimmerman’ en later stadsbode in Harlingen en een niet onverdienstelijk tekenaar. Het orgel in de Hervormde of Grote kerk is in 1776 gebouwd door Albertus Anthony Hinsz. Zwaal heeft het orgelfront getekend binnen de gestucte architectonische omlijsting van de oostelijke vleugel van de kruiskerk. De tekening is rechtsonder gesigneerd en gedateerd: W. Zwaal, 1835. Zwaals ouders waren Lolke Sybrands Zwaal en Hiltje van Slooten, een dochter van stadsbode Jacob van Slooten. In de collectie van Tresoar bevindt zich ook nog een getekende plattegrond van Harlingen uit 1858 van de hand van Zwaal.
Deze onbekende aquarel (65 x 50 cm; ingelijst 85 x 70 cm) is afkomstig uit de nalatenschap van Tjepke Boersma, die een bakkerij had op Grote Ossenmarkt 21. Hij was een verzamelaar van antiek en kunst dat nu in bezit is gekomen van zijn oomzeggers, de Van der Pols. Hun moeder, Idskje Van der Pol-Boersma, was na haar broers overlijden in 1964, de enige erfgenaam.

|Doorsturen