Nieuws

Harlinger maakt eigen doodskist (met ontsnappingsluik)

Marten Boersma was ongeveer 35 jaar internationaal vrachtwagenchauffeur en vervoerde hoofdzakelijk hulpgoederen bij rampen. Door hartproblemen werd de inmiddels 61-jarige Harlinger afgekeurd en kwam hij thuis te zitten. Maar thuiszitten met de armen over elkaar is niks voor Marten. Zijn vader was timmerman en leerde Marten de fijne kneepjes van het vak. Dit kwam hem nu goed van pas, voor het maken van een hobbelpaard, maar ook zijn eigen doodskist.

Door Ubbo Posthuma

Marten Boersma bij zijn toekomstige ‘onderkomen’. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Marten Boersma kwam met zijn vrachtwagen in veel Oost-Europese landen. Zijn verste reis was naar het zuiden van Iran, waar in november 2017 een grote aardbeving plaatsvond. Een tocht van 8000 kilometer heen met drie vrachtwagens met hulpgoederen, en 8000 kilometer terug. Een reis die zes weken duurde.

Toen hij thuis kwam te zitten, was de nieuwe hobby snel geboren. Hij verhuisde mat zijn echtgenote naar appartementencomplex Casa Cara en laten ze daar nu net een prachtige hobbyzaal hebben. Marten kon zich daar uitleven en maakte de mooiste werkstukken zoals tafeltjes, kaste en een hobbelpaard voor zijn kleinkind.

Het overlijden van zijn moeder, en de hoge kosten die bij een begrafenis horen, zette Marten aan het denken. De begrafeniskist van steigerhout moest 700 euro kosten. “Dat kan ik zelf ook wel”, dacht Marten. En zo besloot hij zelf een kist te gaan maken. “Ik heb een broze gezondheid en de doktorenvertelden mij dat ze niets meer voor me konden doen. ‘Ga leuke dingen doen want oud zul je niet worden”, raadden ze mij aan.”

 Martin verzamelde afvalhout, steigerhout en triplex en ging aan de slag. In ruim drie weken tijd was de klus geklaard. Humor is hem echter niet vreemd. Zo maakte hij er een ontsnappingsluik in en op de kist bracht hij zwarte schoolbordenverf aan. Hierdoor kunnen zijn kinderen en kleinkinderen er iets op schrijven als het ‘zover’ is.

Eén deel van de kist staat tegen de wand in de logeerkamer. Door er enkele plankje in te maken dient dit nu voorlopig als kast. Het deksel ligt onder het logeerbed. “Sommige mensen reageren ontsteld als ze horen dat ik dit gemaakt heb”, zegt Marten. “Anderen hebben er wel begrip voor en zeggen dat dit nu eenmaal bij het leven hoort. Over de dood praten blijkt bij veel mensen nog steeds een taboe te zijn. Maar ik wil nog lang niet dood hoor, daar is het leven nog te mooi voor”, lacht Marten.

|Doorsturen

BuienradarAgenda