Nieuws

Harlinger Jazzband Leoville na 44 jaar uitgespeeld

De bekende Harlinger jazzband Leoville stopt ermee. Na ruim 44 jaar heeft bandleider Jemke Visser in overleg met de overige bandleden besloten de stekker er uit te trekken. Daarmee is het doek gevallen voor een band die zowel in Friesland als daarbuiten in wisselende bezettingen veel furore heeft gemaakt.

De laatste jaren raakte de band helaas steeds meer onderbezet. Ondanks vele pogingen lukte het niet meer om geschikte, vaste muzikanten te vinden. Er moest voortdurend een beroep worden gedaan op - overigens zeer bekwame - invallers. Het koste veel tijd om die invallers te vinden en om er voor te zorgen dat het hoge muzikale niveau daar niet onder zou leiden. Dat steeds moeizamer verlopende proces heeft geleid tot het besluit om te stoppen.

Wat blijft zijn de prachtige jaren waar de band op kan terugkijken. In 2007 kwam zangeres Monique Masé bij het toen al ettelijke jaren bestaande jazzorkest. De naam Leoville dateert uit 1975. De toenmalige dixielandband is toen begonnen als Leoville Jazzband. Die band was tot ongeveer de eeuwwisseling veel te horen in  Friesland, maar ook buiten de provinciegrenzen werd Leoville veel gevraagd. 

Rond de eeuwwisseling werd het enige jaren stil rond de band, maar er volgde een doorstart onder de naam Jazzorkest Leoville. Dixieland maakte plaats voor na-oorlogse Amerikaanse swingmuziek. Repertoire dat mede door uitstekende zangeres toen beter bij de band paste. Er vonden vervolgens vele mooie optredens plaats, onder andere vaak in Lemmer (woonplaats van saxofonist Fer Kottier) en in Harlingen (woonplaats van trompettist/bandleider Jemke Visser). Traditioneel is het nieuwjaarsconcert in het Theehuis te Grou geworden, maar ook dat behoort nu tot het verleden. De muzikale ambities van individuele bandleden zijn echter nog lang niet gedoofd, dus wie weet staat er weer nieuwe band met een nieuwe naam en in een andere bezetting op.

|Doorsturen

BuienradarAgenda