Nieuws

Harlinger jachthaven op één na mooiste van Nederland

Eigenlijk zou de Nederlandse driekleur vanaf het clubhuis van de Harlinger Watersportvereniging moeten wapperen. Door de stormachtige wind was dit niet mogelijk, maar trots zijn de leden en het bestuur wel, nu onlangs bekend is geworden dat de Harlinger jachthaven aan de Noordergrachtswal en Noordoostersingel landelijk één van de beste uit de bus is gekomen.

Door Ubbo Posthuma

Voorzitter Jouke van Keulen laat weten dat ieder jaar door het maandblad ‘Motorboot’ een enquête onder de leden wordt gehouden. De uitslag hiervan is medebepalend voor de einduitslag. “We waren blij verrast dat we als tweede zijn geëindigd”, zegt Van Keulen, die in maart 2017 de voorzittershamer overnam. Op nummer één stond de Prinsentuin te Leeuwarden. Derde werd de haven te Stavoren en vierde de Buishaven te Enkhuizen. Verder op de ranglijst nog havens uit alle delen van het land.

“Natuurlijk zijn we trots”, zegt Van Keulen. “Noem het ook maar een erfenis van leden en bestuur van tientallen jaren geleden om het op dit peil te krijgen. Daar werken we nu nog steeds hard aan.”

Dat de vele passanten ook voor de Harlinger ondernemers van belang is, blijkt wel uit een onderzoek in 2013, waaruit naar voren kwam dat een passant van de jachthaven per dag honderd euro besteedt als ze de stad in gaan. In het seizoen 2016-2017 werden 4500 schepen in de jachthaven ontvangen, waarmee men één van de grootste aanbieders van overnachtingen in Harlingen is. Volgens voorzitter Van Keulen zijn naast Nederlanders Duitsers en Engelsen in de meerderheid. “Maar ook Zwitsers, Fransen, Polen en af en toe Denen bezoeken de jachthaven. Vorig jaar waren er zelfs Russen, maar die huurden een bootje.”

 

Uiteraard wordt de jachthaven goed onderhouden en vinden er regelmatig vernieuwingen plaats. Er is een actief bestuur werkzaam. Naast voorzitter Jouke van Keulen zijn dit secretaris M. Verruijt-Gillhaus en penningmeester Nynke Bottema, Hans van der Hoek, Peter van der Klei (milieu- en technische beheersaangelegenheden) en Commissaris jachthaven Tjeerd Kloosterman. Van 1 april tot 1 november is Frank van Schagen de havenmeester, samen met nog vier hulphavenmeesters. In de winterperiode neemt Bauke van der Zee het over. Er vinden binnen de vereniging diverse activiteiten plaats. Speerpunt is het enthousiasmeren van jeugd voor de watersport. Dit doen ze door zeillessen te geven, gratis voor leden. Hiervoor zijn 12 optimisten beschikbaar. Verder de jaarlijkse HT zeilrace, dit jaar op donderdag 16 en vrijdag 17 mei. Tijdens de vooravond op woensdag vinden feestelijkheden rondom de havens plaats.

 

Het clubhuis is een fantastisch onderkomen en ooit door de bekende architect Wietse van der Zee ontworpen. Hier bevinden zich douches, wasmachine, droger en de prachtige kantine waar in het winterseizoen lezingen worden gegeven. Verder is de kantine iedere eerste vrijdag van de maand geopend van 16.00 tot 19.30 uur. In de zomer is dit natuurlijk intensiever er wordt er gezamenlijk naar voetbalwedstrijden gekeken. Er zijn ongeveer 300 leden en dat komt ook door de betaalbaarheid van de jachthaven. Een haven die de kosten laag kan houden, mede doordat werkzaamheden uitgevoerd worden door vrijwilligers.

 

|Doorsturen