Nieuws

Harlinger held redt leven automobilist

Freddy Helvrich heeft twee weken geleden een automobilist uit een brandende auto gered. Hij kwam ’s nachts uit zijn werk en reed over de Afsluitdijk naar Harlingen. Bij Kornwerderzand zag hij een vuurbal, en dat er op de andere weghelft een auto in brand stond.

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Freddy reed niet door, maar keerde via een invoegstrook en kwam via het viaduct bij de auto. Deze was tegen een pijlwagen van Rijkswaterstaat gebotst - een kar met een verlichte pijl die automobilisten naar een andere rijbaan verwijst. De auto was daarbij niet alleen zwaar beschadigd, maar ook aan de voorkant in brand gevlogen, vertelt Freddy. “Ik deed de deur open - dat kon - en ik zag dat er nog iemand in zat.”

De automobilist was bewusteloos en terwijl Freddy met 112 belde, begon het plafond van de auto te branden. Toen besloot Freddy de automobilist uit de auto te halen. “Mazzel dat ik het kon doen”, zegt hij nuchter. “Voor hetzelfde geld bevries je en doe je niks.”

Freddy kreeg na ongeveer zes minuten hulp van een vrachtwagenchauffeur om de gewonde automobilist naar een veiliger plek te verplaatsen, en daarna kwamen de hulpdiensten. Een traumaheli kwam ter plaatse en de automobilist is per ambulance naar een ziekenhuis gebracht. Dankzij Freddy heeft hij het overleefd; de auto is uitgebrand.

Freddy kreeg bloemen van de teamchef van de politie. Vorige week vrijdag werd Freddy door burgemeester Ina Sjerps op het stadhuis ontvangen, om hem te bedanken voor zijn dappere redding.

|Doorsturen

BuienradarAgenda