Nieuws

Harlingen krijgt stadstuin op Madi-terrein

Groen licht voor Stadstuin Harlingen - een plek met onder andere moestuinen en een ontmoetingsplein. Het college van burgemeester en wethouders wil 35.000 euro vrijmaken om het Madi-terrein (naast de ‘cocosfabriek’) rijp te maken voor de stadstuin, naar een idee van een aantal inwoners van Harlingen.

Een deel van de drijvende krachten achter de stadstuin. (Foto: HC - Ubbo Posthuma)

Het idee voor een tuin door en voor Harlingers leeft al ruim een jaar, en is opgepakt door Stichting Kunstcollectief Harlingen. Een projectgroep maakte een plan en inmiddels is er een enthousiaste samenwerking op gang aan het komen, met onder andere gemeente, onderwijs, lokale kunstenaars, Nieuw Zuid, de begeleiding van statushouders en stichting Takkenwijven (een stichting voor stadsvergroening). 

De stadstuin wordt een ontmoetingsplek voor mensen met verschillende achtergronden. Een plek waar kinderen spelenderwijs kunnen leren van de natuur, en waar planten die over zijn een tweede kans kunnen krijgen. Naast moestuinen is er ook een kruidentuin gepland en een cultuur- en ontmoetingsplein. Dit wordt het centrale punt in de tuin, en kan gebruikt worden voor bijvoorbeeld openluchttentoonstellingen en kleine markten. De paden worden tenminste een meter breed, zodat ze rolstoeltoegankelijk zijn. 

Het plein wordt aangelegd door Harns Invest, dat op een steenworp afstand van de stadstuin ‘Oosterhof’ gaat bouwen; 25 duurzame en levensloopbestendige appartementen.

De hele tuin wordt duurzaam en ecologisch verantwoord en alle betrokken groepen gaan een rol spelen in onderhoud en beheer. De projectgroep meldt dat er hard gewerkt zal moeten worden om de doelen te halen. Eerst wordt ongeveer de helft van het terrein ingericht en naar verwachting is de officiële opening in het najaar. De eerste twee jaar komt de stadstuin onder de vleugels van Kunstcollectief Harlingen; daarna moet er voldoende basis zijn voor een zelfstandige organisatie. 

Iedereen is welkom om mee te werken aan de stadstuin. Want hoe meer zielen, hoe meer vreugd. De stadstuin heeft nog geen naam; daar wordt een wedstrijd voor uitgeschreven. De stadstuin heeft al wel een plekje op Facebook: www.facebook.com/deplantplaats.

Zie ook www.kunstcollectiefharlingen.nl (onder projecten, stadstuin) voor meer informatie.

|Doorsturen

BuienradarAgenda