Nieuws

Harlingen krijgt kleurrijke straatkunst met diepgang

HARLINGEN -  Drie (inter)nationale ‘3D streetart kunstenaars’ spuiten en schilderen begin juli grote driedimensionale kunstwerken op straat in het centrum van Harlingen. Van woensdag 4 tot en met 13 juli vindt namelijk het eerste StreetArt Festival Harlingen plaats en zijn het centrum en de Willemshaven van Harlingen één groot openlucht canvas voor de streetart-kunstenaars.

Een kunstwerk van de Spaanse ‘streetpainter’ Eduardo Relero in een Spaanse winkelcentrum.

De ‘streetpainters’ Matthew May (Nederland, Eduardo Relero (Spanje) en Tony Cuboliquido (Italië) gaan bijzondere kunstwerken in het thema van het ‘maritieme karakter’ van Harlingen creëren. Woensdag 4 juli geeft burgemeester Roel Sluiter samen met kunstenaar Matthew het startschot met een 3D-kunstwerk nabij de raadhuistoren op de Voorstraat.

 

Deze kunstwerken gaan Harlingen verfraaien en meer kleur geven, laten de initiatiefnemers Karen Brugman en Sue Smeding weten. Het idee voor het festival namen zij mee van diverse reizen en het bezoeken van grote steden waar oude gebouwen, muren en zelfs hele wijken worden opgevrolijkt met straatkunst. “Wij vonden dat Harlingen hier en daar ook wel wat meer kleur en een ‘likje verf’ kon gebruiken. En zo kwam van het een het ander en start in juli een StreetArt-route in Harlingen”, aldus Karen. Het streven is om het StreetArt Festival Harlingen jaarlijks terug te laten keren. “De gemeente Harlingen is heel enthousiast, heeft er subsidie voor vrijgemaakt en werkt van harte mee.”

 

Economie

Sue: “Harlingen zal met deze unieke kleurrijke kunstwerken goed op de kaart komen. Dit trekt veel toeristen met verschillende interesses, wat zorgt voor een positief effect op de Harlinger economie.” Ondernemers kunnen ervoor kiezen om een kunstwerk te sponsoren en een kunstwerk te laten vervaardigen in de omgeving van hun onderneming, wat ervoor zal zorgen dat de onderneming meer bekijks heeft.

 

Er komen dit jaar in ieder geval vier 3D kunstwerken in Harlingen. Na goed overleg met de gemeente is gekozen voor een kunstwerk op de Kleine Voorstraat, voor de Raadshuistoren, op de trap van het Havenplein en bij de doorgang van de Coupure als entree naar de Willemhaven.

 

Escher

Ook wordt er een zogenaamde mural (muurschildering) gemaakt op de voormalige houtopslagloods Hubert Jans aan de Willemshaven. Kunstenaarsudo Telmo Miel, bestaande uit Telmo Pieper en Miel Krutzmann, neemt dit voor zijn rekening en start naar verwachting eind juni al. “Het belooft heel bijzonder te worden, want de allerbeste 3D-kunstenaars van Nederland komen, misschien wel de beste van Europa”, zegt Karen.

 

Als de kunstwerken op straat klaar zijn, kan publiek ‘in’ in de schilderijen plaatsnemen en onderdeel zijn van de illusie. Fotografie van mensen in verschillende poses in de kunstwerken zorgt voor interactie met de kunstvorm en voor verrassende plaatjes. Momenteel trekken tekeningen van Escher op straten in Leeuwarden veel mensen de stad in.

Door het StreetArt Festival deze zomer naar Harlingen te halen, is Harlingen niet alleen de eerste stad in Friesland die zo’n festival organiseert, maar wordt er met het maritieme thema ook een connectie gemaakt met The Tall Ships Races Harlingen 2018.

 

Daarnaast wordt Friesland op de kaart gezet door Leeuwarden als Culturele Hoofdstad 2018. “Met dit in ons achterhoofd willen we dat Harlingen deel kan uitmaken van deze boeiende culturele happening. Hierbij is een samenwerking ontstaan met het Fries Museum. Het project ‘Planeet Escher’ zal aan het festival gekoppeld worden met de insteek ‘Escher op reis naar Harlingen’”, aldus Sue.

 

Het StreetArt Festival Harlingen is de start van een community op Facebook: www.facebook.com/StreetArtfestivalHarlingen.

|Doorsturen