Nieuws

Harlingen koploper ‘hartveiligheid’

HARLINGEN - Het aantal inwoners dat kan reanimeren blijft toenemen in Harlingen. In 2019 volgden 85 inwoners een reanimatietraining en 170 inwoners een herhalingstraining. Volgens Hartslagnu.nl zijn er inmiddels 377 burgerhulpverleners geregistreerd in Harlingen die op te roepen zijn bij een hartstilstand in de omgeving. Er zijn in Harlingen 37 AED’s, waarvan er negen 24 uur per dag beschikbaar zijn.

De gemeente Harlingen biedt samen met de EHBO Vereniging Harlingen gratis (herhalings) reanimatiecursussen aan. Daarnaast is er de subsidieregeling ‘stimulering beschikbaarheid AED’s in de openbare ruimte’ waarmee bedrijven, verenigingen en instanties een buitenkast voor de AED (deels) vergoed kunnen krijgen.

Wethouder Hein Kuiken is trots dat Harlingen koploper is in Friesland als het gaat om ‘hartveiligheid’: “Het is mooi om te zien hoe de inspanningen van ons als gemeente, maar ook de EHBO Vereniging Harlingen resulteren in een groot netwerk van burgerhulpverleners die in staat zijn om anderen bij een hartstilstand van adequate hulp te voorzien, tot het moment de ambulance arriveert.”

Dagelijks overlijden 35 mensen in Nederland door de gevolgen van een hartstilstand. Bij 75% van deze situaties is er iemand in de buurt. De kans op overleven na een hartstilstand wordt elke minuut 10% kleiner. Ook is de kans op blijvende hersenschade aanzienlijk na een circulatiestilstand van 6 minuten. Daarom zijn de eerste 6 minuten na een hartstilstand cruciaal. In 2019 werden er in Harlingen 8 meldingen uitgezonden.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda