Nieuws

Harlingen afgelopen weekend kaats-stad van het Noorden

Het was een druk kaatsweekend voor het bestuur van Kaatsvereniging Eendracht. Zaterdag vanaf 10.00 uur de KNKB afdeling schoolmeisjes en vanaf 11.00 uur nog een KNKB-partij, schoolmeisjes opstap door elkaar loten. En zondag vanaf 10.00 uur de Attemapartij. Het veld lag er weer prima bij en leek door het maaien van de groenvoorziening wel een biljartlaken. Ook de walkanten, die door meestermaaier Henk Bleeker worden verzorgd.

Door Ubbo Posthuma

Prijswinnaars Attemapartij. (Foto’s: HC – Ubbo Posthuma)

Ondanks de warmte kaatsten de dames fel als leeuwinnen. Gelukkig wist scheidsrechter Age Tichelaar de dames aardig te temmen. Na enerverende partijen kon bestuurslid Simon de Groot de prijzen als volgt uitreiken. KNKB schoolmeisjes 1) Makkum met Ilse Zwaagstra, Lieke van Loon en Larissa Smink, 2) Bolsward met Femke Folkerts, Rixt Blanke en Noa Elzinga en 3) Tzum met Gerbrich Koster, Marrit Wielenga en Yannah Palma. Ook een derde prijs voor Irnsum met Senna Keulen, Janna Posthumus en Foke Jil Bakker.

Schoolmeisjes opstap: 1) Gerale Lyklama en Marije Kuperus, 2) Femke Alberda en Lisanne Scharringa en 3) Anke Wassenaar en Marijke Boonstra. De prijzen bestonden uit waardebonnen.

 

De Slagerij Attema Partij werd zondag met de zachte bal gekaatst; opgeven kon vanaf 14 jaar. Om 10.00 uur kon voorzitter Jan Nieuwenburg door de microfoon bulderen “It giet oan.” “Dat is oek ’t enigste Fries wat die kan”, liet een omstander weten.

 

Het was prachtig kaatsweer, maar eigenlijk zou een buitje de grasmat wel ten goede komen. Door de droogte was het veld keihard en stuiterde de bal soms onverwacht alle kanten op. Hierdoor ontstonden mooie acties in het tussenspel. Veel kaatsers hadden zaterdag meegedaan aan de zachte bal PC in Franeker, waardoor sommigen last van hun spieren hadden. Knap dat ze hier toch meededen. Anne Wind uit Pingjum melde zich af; hij had zaterdag zes omlopen gekaatst en dat gaat je niet in de koude kleren zitten.

 

In de eerste omloop was de spanning al te snijden en eindigden veel partijen op 5-5. In de halve finale werd de partij beslist door een kwaadslag van Boudewijn Tulen en kwam partuur 10 in de finale tegen partuur 6. Hier bleek partuur 10 met Steven Breimer, Stephanie de Vries en Koos Jorna te sterk tegen partuur 6 met Willem Zeilmaker, Stefan Quisenaerts en Lisa Schotanus; 5-2 en 6-6. Voorzitter Jan Nieuwenburg kon samen met Douwe Broersma de prijzen uitreiken.

 

Uitslag winnaarsronde: 1) Steven Breimer, Stephanie de Vries en Koos Jorna, 2) Willem Zeilmaker, Stefan Quisenaerts en Lisa Schotanus en 3) Boudewijn Tulen, Justin Haarsma, Afina Schrik.

Verliezersronde: 1) Steven Nesse, Marije Agema, Samantha Visser, 2) Rick Alberda, Nynke Agema, Richard Zeilmaker en 3) Edwin Keizer, Djé Jorna, Anneke Haarsma.

 

De prijzen bestonden uit luxe vleespakketten, beschikbaar gesteld door slagerij Attema uit Makkum. Ook scheidsrechters Age Tichelaar en Tjibbina Postma ontvingen een pakket. Zij hadden de hele middag in de brandende zon vertoefd.

Prijswinnaars schoolmeisjes.

|Doorsturen