Nieuws

Hardnekkig lek in ketel afvaloven

UPDATE - Omrin meldde vrijdagmiddag het volgende: “Het lek in de ketel van de REC, die vorige week vrijdag ontstond, is verholpen. De vuurvaste bemetseling is gerepareerd, de steigers zijn uit de ketel en de inbedrijfstelling is vandaag gestart.”

De afvaloven is vorige week vrijdag weer uit bedrijf genomen wegens een ketellek. Omrin verwachtte dat de afvaloven dinsdag weer in bedrijf zou worden genomen, maar gistermogen was de afvaloven nog niet in bedrijf. “Er wordt nog gerepareerd”, meldde woordvoerder Jelmar Helmhout desgevraagd. “Meer kan ik je er niet over melden. Hou onze website in de gaten.” Vandaag aan het eind van de morgen was daar nog geen nieuws.

De afvaloven van Omrin wordt al langer geplaagd door lekken in de ketel. Nadat de installatie enkele jaren in bedrijf was, was er steeds vaker sprake van een ‘klappijp’. Deze zouden veroorzaakt worden doordat de afvaloven op de grens van het technisch haalbare werkt.

In 2015 liet Omrin een miljoenenrenovatie uitvoeren, en daarna waren de klappijpen verleden tijd. Tot enige tijd geleden: inmiddels is de afvaloven al weer meerdere keren uit bedrijf genomen wegens een lek in de ketel. Eind mei was er sprake van een ketellek en een grote storing. Toen stonden de gebouwen van de afvaloven vol rook, en een grote rookwolk sloeg neer op de bedrijven ten zuiden van de afvaloven. Dit was voor het Harlinger college van B en W aanleiding om een boze brief aan Omrin te sturen; het vertrouwen in de bedrijfsvoering was “ernstig geschaad”.

Bij de storing van vorige week vrijdag is de afvaloven volgens procedure afgestookt, meldt Omrin. “Controle wijst uit dat er geen problemen met luchtemissies hebben plaatsgevonden.” Omrin kijkt momenteel hoe de “hardnekkige ketellekken” voorkomen kunnen worden. Helmhout: “Momenteel maken we een plan van aanpak met toepassing van mogelijk nieuwe technieken.”

|Doorsturen