Nieuws

HA-15 Kunstwerk van de Maand

Iedere maand kiest de Stichting Kunstuitleen HA-15 een Kunstwerk van de Maand. Nelleke Allersma kiest als Kunstwerk van de Maand mei 2018 het schilderij ‘Hegewiersterfjild’ van Sjouke Altena.

Nelleke: “Al een tijd geleden werd ik getroffen door dit schilderij. Het is niet geschilderd vanaf een foto en het lijkt ook niet, gezien de weersomstandigheden, ter plekke te zijn geschilderd. Dus het moet voor een groot deel vanuit innerlijke beleving, vanuit opgeslagen indrukken in het geheugen zijn geschilderd! De sfeer is voor mij heel herkenbaar, aangezien ik geboren en getogen ben in de Noordpolder bij het wad. Het doet me denken aan de dagelijkse fietstochten naar school, zwoegend en ploegend over de onverharde weg, de striemende regen langs het gezicht.
En later thuis aangekomen het warme kopje thee... die associaties krijg ik! Het schilderij is heel eigen; ik kan geen echte beïnvloeding ontdekken van bepaalde kunstenaars en/of stroming. Het straalt een innige verbondenheid en vertrouwdheid uit met de natuur, het is een puur schilderij.”

Sjouke Altena woont in Harlingen. Hij schildert sinds zijn jeugd, toen hij zijn liefde voor schilderen en tekenen ontwikkelde op de middelbare school in Drachten. Hij kreeg er les van zijn tekenleraar, de expressionistische kunstschilder en schrijver Pier Feddema (1912-1983), die hem aanmoedigde. Hij schildert in een figuratief-impressionistische geest, voornamelijk landschappen, maar ook portretten en andere onderwerpen. Het landschap in de omgeving van Harlingen, met onder meer het Hegewiersterfjild, de zeedijk en de havens zijn voor hem een voorname inspiratiebron. Hij is actief bij Kunstuitleen HA-15 en Kunstenaarssociëteit Zilt.

 

Werk van Sjouke Altena en dat van een dertigtal andere deelnemende kunstenaars is te bewonderen en te lenen via www.kunstuitleenharlingen.nl en in Gebouw Nieuw Zuid, Irenestraat 2 in Harlingen. Voor een persoonlijk advies kunt u hier terecht op vrijdagen van 12.00 tot 16.00 uur.

|Doorsturen