Nieuws

Grote Kerk klaar voor Tsjerkepaad

Morgen gaat de vijftiende editie van Tsjerkepaad van start. Wat begon met 25 kerken, is inmiddels uitgegroeid tot 250 Friese kerken die op zaterdagmiddag de deuren open zetten. De Grote Kerk van Harlingen is er weer helemaal klaar voor, met muziek en exposities van Harlinger kunstenaars. En een fraaie presentatie met de geschiedenis van de terp van Almenum.

De werkgroep die Tsjerkepaad in de Grote Kerk organiseert tussen de panelen. Links Piet de Groot, midden Guusje Roos en Joop Puite en rechts Margriet Tichelaar. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Tsjerkepaad loopt tot en met zaterdag 8 september (in en rond de Grote Kerk is er op die dag Fancy Fair). Vrijwel iedere zaterdag klinkt er tijdens Tsjerkepaad muziek in de Grote Kerk; orgel en vleugel worden bespeeld door respectievelijk Leo Ravensbergen en Rudolf Bezembinder. Op 18 augustus is er een ‘orgelelfstedenconcert’, onderdeel van Culturele Hoofdstad LF 2018. Verder eind augustus een combo van fluit en vleugel, door Aafke van der Zee en Gert-Jan Hoekstra.

 

De Harlinger kunstenaars Jet Twijnstra, Tanja van Abbema en Herman van der Made exposeren tijdens Tsjerkepaad hun werk in de Grote Kerk.

 

Daarnaast is er nog een fraaie presentatie over de geschiedenis van de Grote Kerk, in vogelvlucht op vier panelen. Het eerste paneel gaat terug naar het eind van de laatste ijstijd, en met grote sprongen naar het ontstaan van de terp van Almenum, de plek van de Grote Kerk, ook wel bekend als de Dom van Almenum. Daarnaast ook aandacht voor andere terpen in de regio en de miljoenen jaren oude vulkaan in de Waddenzee.

 

Naast de panelen komt er ook een magazine over de Grote Kerk; een idee van Piet de Groot. Hij liet de kerk tekenen, zoals deze er vroeger moet hebben uitgezien. Op het tweede paneel (750-1200 na Christus) een tekening van de eerste kerk op de terp van Almenum: een houten kerkje van ongeveer tien bij twintig meter, met een rieten dak.

 

Dat kerkje ging in vlammen op. “De asresten kwamen naar boven tijdens een renovatie in de jaren vijftig”, vertelt kosteres Guusje Roos. “Het was één van de eerste kerken van Friesland.” Er kwam een tweede houten kerk, en de andere panelen vertellen over de bouw - en sloop en herbouw- van de Grote Kerk. Maar ook over tufsteen, stormvloeden, de nederzetting Harlinga, het Hinszorgel, en meer.

De huidige Grote Kerk (uit 1775) werd aan de oudere toren gebouwd en om het befaamde Hinszorgel. Het waren andere tijden, vertelt Roos . “De kerk zat altijd vol; 1500 mensen. Daarom zijn er ook vier ingangen.”


Muziekprogramma

Juli         

7 vleugel Rudolf Bezembinder

21 orgel Leo Ravensbergen

28 vleugel Rudolf Bezembinder

Augustus                                 

4 vleugel Rudolf Bezembinder

11 vleugel Rudolf Bezembinder

18 Orgelelfstedenconcert (16.00)

25 Combo fluit en vleugel Aafke van der Zee en Gert-Jan Hoekstra 

September

1 orgel Leo Ravensbergen

8 geen muziek i.v.m. Fancy Fair


 

 

De voorloper van de Grote Kerk in het jaar 777: een houten kerkje met rieten dak.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda