Nieuws

Samen Tegengas

Grote demonstratie in Harlingen tegen gas- en zoutwinning

Actie- en belangengroepen uit meerdere provincies komen zaterdag 2 juni naar Harlingen om te demonstreren. Ze doen dat samen met verontruste bewoners uit onder andere Friesland, Groningen, Drenthe en Utrecht. Ook vertegenwoordigers van verschillende politieke partijen doen mee aan de manifestatie tegen gas- en zoutwinning die mijnbouwschade veroorzaakt.

Naast de Waddenvereniging en Milieudefensie doen er acht belangengroepen mee, waaronder Winamer Belang uit Wijnaldum. Verder Werkgroep Laat Fryslân Niet Zakken, Tsjingas, Ternaard Foar de Wyn, Fêste Grûn Dongeradeel, Onze Klei, Laat Woerden niet zakken en Comité Haastrecht-Vlist Gasvrij. De landelijke manifestatie in Harlingen begint om 11.00 en duurt tot 14.00 uur.

 

Diverse sprekers vanuit de actiegroepen en de landelijke, provinciale en gemeentelijke politiek, onder wie Tweede Kamerlid Sandra Beckerman, zullen zich uitspreken. Er worden drie grote rode kaarten uitgedeeld aan de mijnbouwbedrijven Frisia, Vermilion en NAM. “De bodem is bereikt!” stelt de organisatie. Op de voor deze manifestatie opgetuigde facebookpagina ‘Samen Tegengas Harlingen’ kunt u meer informatie vinden over de deelnemende actiegroepen, diverse sprekers en het verloop van de manifestatie.

“Het moet afgelopen zijn met gaswinning, omdat de risico’s en de kosten van de schade enorm zijn en niet meer opwegen tegen de baten”, schrijft de organisatie in een persbericht. “Frisia loopt weg voor schadevergoeding in Wijnaldum en omgeving. Het moet afgelopen zijn met plannen voor gas- en zoutwinning in de Waddenzee. De zoutwinning uit de Waddenzee kan leiden tot schade aan huizen in Harlingen en leidt tot aantasting van het door ons allemaal gekoesterde Waddengebied, Unesco werelderfgoed˘”

“Zoutwinning in Twente heeft geleid tot onaanvaardbare schade en risico’s waardoor de omgeving ernstig is aangetast. Daarnaast constateren we dat er door naast elkaar bestaande mijnbouwactiviteiten vaak sprake is van gestapelde schade. Het wordt tijd dat mijnbouwbedrijven zich, vanwege hun milieu en/of omgeving beschadigende activiteiten, maatschappelijk verantwoord gaan gedragen. In Groningen is er na lange jaren van strijd en heel veel pijn eindelijk erkenning van de schade en aandacht voor de problemen van de bewoners. De gaswinning uit de Groninger gasvelden wordt versneld afgebouwd.”

“In de Nederlandse ondergrond bevinden zich echter nog ruim 470 andere gasvelden, waarvan er op land en off shore nu ruim 200 in productie zijn. Voor 60 gasvelden zijn plannen voor nieuwe boringen of uitbreiding van de winning. Bij gaswinning uit deze velden ontstaat ook schade, maar de erkenning daarvoor is er niet. De voor een deel van Groningen geldende omkering van de bewijslast en het schadeprotocol moet ook van toepassing worden verklaard voor inwoners met schade door gaswinning uit de andere gasvelden in Nederland.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda