Nieuws

Nieuw in Harlingen: padel

Grootse renovatie tennispark tv Ready

In 2023 - als tv Ready 100 jaar bestaat - ligt er een heel ander Cleem Heeger Park aan de Achlumerdijk. Fase 1 van een uitgebreide renovatie (in totaal pakweg 1 miljoen euro) is al in volle gang: in oktober moet er getennist worden in een nieuwe ‘ballon’, op volledig vernieuwde banen. Later volgen accommodatie en de buitenbanen van de Harlinger tennisvereniging. En Harlingen krijgt er een sport bij: er komen twee padelbanen.

Schets van de nieuwe kantine. (Illustratie: Penta Architecten)

De oude ballon was aan vervanging toe; het zou niet veilig zijn om daar nog veel langer gebruik van te maken, vertelt bestuursvoorzitter Bert Hartendorp. En als ze de ballon gingen aanpakken, zo was de gedachte, kunnen we dan niet veel meer doen? Want het was eigenlijk wel tijd om het hele park aan te pakken, vertelt penningmeester Jack Boers. Renovatieplannen stonden al een paar jaar op de bestuursagenda. En nu was de tijd: “Twintig jaar geleden hebben we geld van de gemeente gehad, onder de voorwaarde dat we twintig jaar lang niet zouden aankloppen voor geld. Dat betekent dus ook dat we na twintig jaar wel weer mogen aankloppen.”

De beide bestuursleden worden bij de renovatie bijgestaan door Jesse Smaal en Bram Visser. Bram heeft verstand van techniek en Jesse heeft door zijn werk bij bv SPORT ervaring met sportaccommodaties. En tv Ready wordt bijgestaan door ingenieursbureau Antea, want de aanleg van de tennisbanen is specialistisch werk. “Er zijn zoveel eisen, dat kun je de timmerman op de hoek niet vragen”, zegt Smaal. “Slopen kunnen we wel”, lacht Bram Visser. Tijdens de hittegolf hebben vrijwilligers banen 1 en 2 vrijgemaakt en vorige maand is gestart met de opbouw. Nesta Shipping heeft gratis geholpen bij het afvoeren van het kunstgras en de oude ballon; delen van die ballon doen nu dienst als afdekzeil.

Ingang

Het hele park gaat in fasen op de schop. Na de ballon en de onderliggende banen, volgt de renovatie van het clubgebouw. Nu heb je vanuit de kantine zicht op slechts enkele tennisbanen, en dat wordt anders. Penta Architecten heeft een ontwerp gemaakt: kantine en kleedkamers worden omgedraaid, en vanuit een modern en ‘open’ gebouw heb je straks zicht op alle banen.

Later, in fase 3, volgt de rest van het park. Nieuw gravel op de tennisbanen, nieuwe paden en de hoofdingang wordt verplaatst naar de Vierkantsdijk (om de hoek van de Achlumerdijk, waar nu de ingang is). Hier is ook meer ruimte voor een fietsenstalling. Het is de bedoeling dat de hele renovatie voor het 100-jarig jubileum in 2023 klaar is.

Maar eerst dus de ballon. Er komen 92 ankers in de grond die elk 3 ton aan trekkracht kunnen hebben. De banen onder de ballon krijgen een speciale toplaag (Smashcourt, een soort kunstgras die op gravel lijkt) en er komt een dubbelwandige ballon. Deze moet, samen met onder andere nieuwe ledverlichting in het tennispark, de energielasten met de helft verlagen. Penningmeester Jack Boers vertelt dat tv Ready nu in een winterseizoen (een half jaar) ongeveer 20.000 euro aan energiekosten heeft.

De ballon moet op 1 oktober klaar zijn. “We mutte los”, zegt Bram Viser. “Als we dan geen ballon hebben gaan de mensen naar Franeker.”

Padel

Als het clubgebouw aangepakt wordt, worden ook de padelbanen aangelegd. Er is nog wel ruimte op het Cleem Heeger Park; twee padelbanen nemen ongeveer evenveel ruimte in als één tennisbaan. Padel, een mix van tennis en squash, is een snelgroeiende sport en zal naar verwachting nieuwe leden naar tv Ready trekken. Fenno Leeuwerke, de trainer van tv Ready, heeft al een cursus padel gevolgd en het streven is om de padelbanen in de zomer van volgend jaar in gebruik te nemen.

De totale renovatie van het tennispark kost ongeveer 1 miljoen euro. De gemeente draagt 150.000 euro bij. Dat had wel wat meer mogen zijn, zo is de algemene opinie bij de renovatiecommissie, ondanks de waardering voor de bijdrage en de zeer goede samenwerking met de gemeente.

Het tennispark is eigendom van de tennisvereniging, en dat heeft voor- en nadelen. Veel zeggenschap, maar minder geld van de gemeente. Andere sportclubs die op gemeentegrond sporten, betalen maar een heel klein deel van totale kosten, vertelt Jesse Smaal. Terwijl twee nieuwe hockey- of voetbalkunstgrasvelden al snel richting een miljoen euro gaan. En de contributie van tv Ready is in de pas met andere sportverenigingen, dus zo gek doet de Harlinger tennisvereniging het niet. Tv Ready zal een groot deel van de renovatiekosten moeten lenen, maar daar is het nu de tijd voor. “Geld is nu heel goedkoop”, zegt Smaal. En dankzij de verduurzaming, lagere onderhoudskosten en een vrij stabiel aantal leden (350 tot 400), zegt Boers, kan tv Ready de lasten van de lening opbrengen. Vast staat dan ook dat de contributie niet verhoogd zal worden om de renovatie te betalen.

Er wordt gewerkt aan de nieuwe tennisbanen die in het winterseizoen overdekt worden met een nieuwe, dubbelwandige ballon. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

(Foto: HC - Joachim de Ruijter)

|Doorsturen

Buienradar



Agenda