Nieuws

43 Nul op de meter-woningen

Grond voor grondgebonden woningen schaars in Harlingen

Er worden nog 43 woningen in Ludinga gebouwd, en daarna is er in de gemeente Harlingen vrijwel geen grond meer voor de bouw van grondgebonden woningen. Aldus vastgoedman Wopke Klaver, ontwikkelaar van Ludinga.  Het betreft rijenwoningen en enkele woningen van het type 2/1 kap.  Voor sommige van de 43 woningen heeft hij al meer dan één potentiële koper. “In totaal zijn er reeds 26 opties verleend en de eerste woningen zijn reeds verkocht.”

Klaver kan over meer grond beschikken in Ludinga, maar door een conflict met de gemeente zullen er volgens de ontwikkelaar geen eengezinswoningen en 2/1 kap-woningen meer worden gebouwd. Hij heeft de beschikking over een ‘bouwvlek’ in het noorden van Ludinga van bijna 50.000 vierkante meter. “In het verleden had ik plannen om hier circa 180 sociale huurwoningen te bouwen”, zegt hij. “Er was een grote belegger die deze woningen wilde kopen als belegging en deze woningen wilde verhuren. Deze woningen zijn echter niet gebouwd omdat de gemeente Harlingen eist dat er een groot kanaal in het gebied moet worden gegraven.”

 

De 43 woningen die Klaver gaat bouwen, komen in ‘bouwvlek 13’, in het zuidelijk deel van Ludinga, aan het eind van de Pollendam. Het gaat om gasloze woningen. Klaver kiest daarbij voor een aardwarmtepomp, en niet voor een veel goedkopere luchtwarmtepomp. “Bij een luchtwarmtepomp is er sprake van een zeer aanzienlijke geluidsoverlast wat vaak burenruzie tot gevolg heeft. In de nieuwbouwwijk ten zuiden van Leeuwarden zijn hier al zeer grote problemen mee”, aldus Klaver. “Ook komt het voor dat de capaciteit onvoldoende is en de mensen de woningen niet op temperatuur krijgen. Bij een zeer lage temperatuur verbruikt de luchtwarmtepomp meer dan hij oplevert, wat hoge kosten tot gevolg  heeft.”

 

Voor de aardwarmtepomp wordt ruim tachtig meter diep geboord om warm water naar boven te halen. “Dit systeem is zeer geluidsarm en in de zomer wordt de woning met dit systeem gekoeld”, zegt Klaver. “Het nadeel van dit systeem is dat het veel duurder is, voor kwaliteit moet echter worden betaald.” Met zonnepanelen op de woning is bij dit systeem, en bij normaal gebruik, ‘nul  op de meter’ mogelijk, aldus Klaver. “Bouwbedrijf Nieuwenhuis & Bouma heeft ruim tien jaar ervaring met dit systeem.” 

 

De prijzen zijn vanaf € 199.850 VON waarbij de netto maandlasten voor deze woningen volgens Klaver beginnen bij ongeveer € 650 per maand. In sommige gevallen zijn de maandlasten nog lager; dit is afhankelijk van de persoonlijke situatie van de kopers. De kopers krijgen bij ‘nul op de meter’ geen kosten meer voor gas en elektrisch. De verkoop is deze week gestart.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda