Nieuws

Groei toerisme vraagt meer stadsgidsen

In de slipstream van Culturele Hoofdstad en Tall Ships Races Harlingen lijkt de toerist nu Harlingen echt ontdekt te hebben. De Stichting Stadsgidsen Harlingen beleeft topjaren, uitmondend in 160 wandelingen met ongeveer 2300 gasten die rondgeleid worden in vier talen. Om deze groei te kunnen behappen als vrijwilligerswerk, wordt het team uitgebreid.

De stadsgidsen tijdens een uitje op Terschelling.

In 1984 werd het 750-jarig bestaan van Harlingen gevierd. Om bezoekers gastvrij te ontvangen en te informeren over de stad vormde een aantal vriendinnen een groepje gastvrouwen met de alleszeggende naam ‘Hostess Team’. Onder aanvoering van Gerry Kuijper en nog altijd enthousiaste dames als Mieke Souverein, Anneke Visser, Trienke Meester en anderen besloot men dit werk ook na de jubileumviering voort te zetten als stadsgidsen.

Al snel zette het selecte feminiene groepje de deur open voor de masculiene stadsgenoten die het ook leuk vonden bezoekers van de mooiste stad aan het wad te verwelkomen. Daarmee was het instituut Stadsgidsen Harlingen geboren. Naast de noeste werksters van het eerste uur vormde zich al gauw een team van tien rondleiders. Gerry  Kuijper was niet alleen de onuitputtelijke vraagbaak voor geschiedenis van de havenstad; zij was de inspirerende leider van het team en regelde alle aanvragen en bezetting van de rondleidingen.

Er werden steeds meer georganiseerde wandeling gelopen en in de zomermaanden kon men met medewerking van de VVV op woensdag ongevraagd deelnemen aan een ‘open’ wandeling. Gidsen gebruiken voor een deel de basisinformatie, maar hebben ook hun eigen beleving en geschiedenis. Tevens  sneupen zij in boeken of gebruiken informatie van (andere) ouwe seunen. Elke stadswandeling door de inmiddels vijftien stadsgidsen is daarom ook verschillend.

Sinds de eeuwwisseling worden ook steeds meer wandelingen aangevraagd door buitenlandse organisaties of toerismebureaus. Met vaste regelmaat komen in het seizoen Belgische bussen met gasten naar Harlingen, terwijl de aanlandende riviercruiseschepen naast Belgen ook grote aantallen Duitsers naar de Willemshaven brengen, waar de stadsgids hen opwacht. Kortom, de stadsgids wordt steeds internationaler; zeker nu de grotere cruiseschepen kunnen aanleggen aan de multifunctionele steiger bij het Dok en Engelse en Franse passagiers ontschepen voor een bezoek aan onze stad.

De stadsgidsen vertellen de gasten verhalen en wetenswaardigheden tijdens een rondwandeling van gemiddeld anderhalf uur. Heeft u interesse om het team te versterken en net zo te genieten van dit dankbare werk als de huidige stadsgidsen? Neem dan snel contact op via 06-28150772 of secretaris@stadsgidsenharlingen.nl.

|Doorsturen

BuienradarAgenda