Nieuws

(Advertorial)

Grand café-hotel Zeezicht vaart nieuwe koers

Grand café-hotel Zeezicht, wie kent het niet. Al sinds 1905 een gerenommeerd hotel in Harlingen, waar de familie Postma al 42 jaar de scepter zwaait. Tweeëntwintig luxe kamers en nog zeven in dependance Boutique de Eilanden. Het grand café-hotel wordt tegenwoordig gerund door Tessa en Jenny Postma.

Door Ubbo Posthuma

Chef-kok Peter Zijlstra en kok Ronnie Zijlstra. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Terwijl MS Bar-Melus de voorhaven aan het uitdiepen is, genieten de gasten in de serre en op het terras van het unieke uitzicht over de havens. Het seizoen staan voor de deur. De Bruine Vloot maakt zich op voor de opening van het vaarseizoen en aan boord vinden de laatste voorbereidingen plaats. Ook grand café-hotel Zeezicht is er klaar voor om de gasten te ontvangen. Tevens is men een andere koers gaan varen. Tessa en Jenny waren op zoek naar wat anders. Iemand die het hotel in de vaart der volkeren omhoog kon brengen. Het geluk lachte hen toe, toen ze in contact kwamen met kok Peter Zijlstra. “Meteen bij de eerste kennismaking was er al een klik”, zegt Tessa met een glimlach. “We zijn erg blij en tevreden met zijn komst als chef-kok. Wat de toekomst betreft zitten we aardig op een lijn.”

 

Peter is afkomstig uit Kollumerzwaag, maar intussen al 15 jaar woonachtig in Harlingen. Hij houdt van uitdagingen. Hij heeft veel ervaring in het opzetten van bedrijven; onder andere de drie grootste grand cafés van Friesland, de Walrus in Sneek en Leeuwarden en Het Gerecht te Heerenveen. Zijn opleiding genoot hij op de Bakkerij en Horeca Vakschool te Leeuwarden. “Het lag in de bedoeling om banketbakker te worden”, lacht Peter. “Toen ik echter van school kwam, was ik omgeturnd tot kok.” Een hogere opleiding deed hij vervolgens in Groningen en hij slaagde cum laude. Door al zijn ervaringen is hij intussen van alle markten thuis. Die ervaringen komen nog dagelijks terug in zijn huisgemaakt gebak.

 

Peter is blij nu in eigen woonplaats te werken. “Lekker dicht bij huis.” Hij vindt het heerlijk om met verse vis te werken. Intussen is de menukaart aangepast. Wat Peter kenmerkt is het werken met Friese streek- en biologische producten, en dan vooral van regionale leveranciers. Zo komen de biologische melk en karnemelk van ‘buurvrouw Durkje’ uit Vegelinsoord. “Alles wat hier rond zwemt, haal ik bij Veltman Vis, zoals garnalen, oesters, mosselen.” Palingroken is een hobby van Peter. Bijzonder: zijn zoon Ronnie staat ook in de keuken. Hij treedt in de voetsporen van zijn vader en heeft dezelfde ambities. Vers staat hier hoog in het vaandel en ook de prijzen zijn aangepast. “De kwaliteit omhoog en de prijs omlaag”, zegt de chef-kok. “De gasten reageren in ieder geval enthousiast en zijn bijzonder tevreden en daar doen we het voor.”

|Doorsturen

frans jansen

2019-04-05 14:58:46

Heel veel geluk met jullie nieuwe  koks

Het is jullie gegund Tessa en Jennie.

Heel veel succes.

Gaat helemaal goedkomen.

Frans en Dirk