Nieuws

Graffiti-kunstwerk op voormalige houtloods Willemshaven

HARLINGEN - In aanloop naar het Streetart Festival Harlingen (4 t/m 13 juli) voorziet kunstenaarsduo Telmo Miel de voormalige houtloods Hubert Jans aan de Willemshaven van een gigantisch kunstwerk.

Telmo Miel bestaat uit de ‘street artists’ Telmo Pieper en Miel Krutzmann. Ze zijn al sinds hun studie aan de Willem de Kooning Academy een onafscheidelijk duo. Of ze nou aan het werk zijn in ‘hun’ Rotterdam of op het internationaal gerenommeerde Pow Wow street art-festival op Hawaii; je vindt ze er met zijn tweeën, schilderend vanuit één gedachte.

 

Het duo is zeer actief in het maken van indrukwekkende en unieke murals en schilderijen: de twee verschillende stijlen van de kunstenaars komen bijzonder goed en mooi samen in één beeld. Het werk van Miel is romantisch en bevat schilderachtige stijlkenmerken; het werk van Telmo is humoristisch, uitdagend en ondeugend. Met spuitbussen en verf worden deze stijlen met elkaar gecombineerd om zowel fotorealistisch, abstract als surrealistisch werk te maken met de vrije hand. Fantasie en werkelijkheid vullen elkaar moeiteloos aan.

 

De indrukwekkende murals zijn zo’n beetje bij iedereen geliefd. Vanuit de hele wereld ontvangen ze uitnodigingen om grote muren te komen beschilderen en drukbezochte festivals leven in te blazen met hun werk. Onlangs werd een metershoge- en lange muurschildering van hun hand op de Van Ghentkazerne van het Korps Mariniers in Rotterdam onthuld en volgende week staan ze in Parijs. De talentvolle kunstenaars hebben tussendoor tijd vrijgemaakt om speciaal voor Harlingen een mural te maken.

 

Woensdag 4 juli gaat het StreetArt Festival Harlingen officieel van start en zal wethouder Hein Kuiken rond 10.00 uur samen met kunstenaar Matthew May (NL) de eerste streken zetten van een 3D Straatkunstwerk op de Voorstraat nabij de Raadhuistoren. De streetpainters Eduardo Relero (Spanje) en Tony Cuboliquido (Italië) vliegen later in de week over om samen bijzondere kunstwerken, geïnspireerd door het ‘maritieme karakter’ van Harlingen, te creëren op Kleine Voorstraat, Havenplein en door de coupure heen als entree naar de Willemshaven.

 

Na de lancering van het project raakten meerdere ondernemers enthousiast. Zo levert Karsten Wonen de verf en materialen, stelt WR Unit de hoogwerker beschikbaar en verleent gemeentewerken alle medewerking. Daarnaast wordt de entree van de Jumbo deze editie ook voorzien van een kunstwerk en zullen er vast en zeker nog wel wat street art-verrassingen in Harlingen tevoorschijn komen, vertellen initiatiefnemers Karen Brugman en Sue Smeding.

|Doorsturen