Nieuws

Graafwerk in het Kazemattenmuseum

Het Kazemattenmuseum is steeds bezig om het museum voor de bezoekers aantrekkelijk te houden. De afgelopen jaren is veel geïnvesteerd in de herinrichting van de kazematten en de Duitse gebouwen die op het museumterrein staan. Momenteel wordt het terrein aangepakt: het gaat terug in de tijd.

Het verhaal dat het museum vertelt beslaat nu de totstandkoming van de Afsluitdijk, de bouw van de Stelling Kornwerderzand, de mobilisatie, de oorlogsdagen, het verzet en de Koude Oorlog. Ook wordt aandacht besteed aan de Wonsstelling, de ondersteuning van de stelling door de kanoneerboot Hr. Ms. Johan Maurits van Nassau en de Atlantikwall.

En nu is het terrein aan de beurt. Het museumterrein wordt zoveel mogelijk teruggebracht in de toestand zoals die eind dertiger jaren van de vorige eeuw was. Er was weinig begroeiing op de stelling. Daarom is er driftig gesnoeid. Na het ontdoen van het terrein van bramenstruiken en andere begroeiing werden twee Duitse schuttersputjes van betonnen ringen ontdekt. Hiernaar toe liep een loopgraaf in een zigzag patroon. Na ruim 74 jaar was dit nog wel enigszins zichtbaar maar de scherpe kantjes waren er af.

Met behulp van een Engelse luchtfoto van Kornwerderzand uit maart 1945, waarop deze loopgraaf zichtbaar was, is deze hersteld. Daarmee is weer een authentiek element aan het museum toegevoegd. De Duitse aanwezigheid bleek uit twee gevonden hulsjes van een Mauser geweer. Verder werden er geen bijzondere bodemvondsten gedaan.

De kazematten waren ook beschilderd om een vijand op het verkeerde been te zetten. Helaas zijn die beschilderingen niet of nauwelijks nog aanwezig. Een wens van het museum is om ook de beschilderingen van de kazematten te restaureren. Daarvoor ontbreken echter op dit moment de financiële middelen.

Het Kazemattenmuseum draait volledig op vrijwilligers en is altijd op zoek naar nieuwe enthousiastelingen. Op dit moment is vooral behoefte aan vrijwilligers die zich bezig willen houden met het technisch onderhoud. Aanmelden kan op de website van het museum: www.kazemattenmuseum.nl.

|Doorsturen

Buienradar



Agenda