Nieuws

Golfend Harlingen maakt zich op voor de Masters

Volgende week vrijdag (1 oktober) zal golfbaan De Groene Ster nabij Leeuwarden het strijdtoneel zijn voor de Harlingen Masters 2021, de jaarlijkse strijd om het golfkampioenschap van Harlingen. En reken maar dat dit leeft onder de Harlinger golfers. Al weken - zo niet maanden - wordt er naartoe geleefd, getraind, en worden handicaps succesvol verbeterd of teleurstellend verlaagd. En vrijdag zullen ruim 60 fanatieke en iets minder fanatieke golfers aan de start, of zoals dat in golftermen heet, op de eerste Tee staan. Natuurlijk is het een evenement met een hoog Harlinger humor- en reünie-gehalte, maar er zal ook ongetwijfeld fanatiek worden gestreden om de zeer begeerde eretitels.

Golfers worden voor wedstrijden gebruikelijk ingedeeld in zogenaamde handicapcategorieën, ieder op zijn/haar eigen speelsterkte. Op basis van de geldende handicapverrekening kunnen golfers altijd tegen of met elkaar strijden om de winst, waarbij de vorm van de dag vaak het meest bepalend is voor de uitslag. Het verschil in handicap tussen de hoogste en de laagste handicappers kan echter zo groot worden, dat in geval van een kampioenschap geen goede vergelijking mogelijk is. Dat effect wordt nog eens versterkt door recente ontwikkelingen in de golfwereld, waarbij afhankelijk van de hoogte van de handicap van verschillende afslagplaatsen wordt gespeeld. Voor golfers met een hoge handicap wordt de lengte van de baan daardoor aanzienlijk korter dan voor de lage handicappers. Ook deze - overigens succesvolle - aanpak maakt het vergelijk wel eens moeilijk. Vandaar dus dat de organisatie van de Harlingen Masters er weer voor heeft gekozen het kampioenschap in twee categorieën te verdelen.

Talent Golfer of the year

De categorie hogere handicappers speelt om de titel ‘Talent Golfer of the year’. Dit zijn golfers m/v die nog volop werken aan de verbetering van hun handicap, maar nu nog veel extra slagen mee krijgen op de baan. In hen schuilt nog veel potentie voor verbetering, vandaar dat de winnaar van deze categorie de titel ‘Talent Golfer’ meekrijgt.

Kanshebbers in deze categorie? Moeilijk te voorspellen, want juist hier speelt de vorm van de dag een grote rol. In ieder geval komt er een nieuwe winnaar, want titelverdediger Frank Swinkels kan niet meedoen. Onder de deelnemers wel relatieve nieuwkomers die een dalende trend qua handicap laten zien zoals Titus Wesselius (26,2) en Sander Alberda (28,7). Op voorhand behoren zij tot de favorieten; kijken of zij die druk aankunnen. Of moeten we het zoeken onder de deelnemende dames? De meeste ervaring en laagste handicapster is Marijke Moralee (26,6), maar Marion Verruijt(33,5) en Sabine Rustige (35,9) zitten daar niet zo heel ver achter.

Master Golfer of the year

Master Golfer 2020 - en dus titelverdediger - in de categorie mid en lage handicappers is Jan Willem Tetteroo (16,9) en hij zal er gelukkig wel weer bij zijn om zijn titel te verdedigen. Hij moet het dan onder andere opnemen tegen golfers die zich het afgelopen jaar sterk hebben ontwikkeld en die daarmee qua handicap sterk dalende zijn. Dit zijn de concurrenten om in de gaten te houden, omdat hun handicap daalt volgens een voortschrijdend gemiddelde, terwijl hun niveau daar al op vooruitloopt. Namen? Wat te denken van Bart Mesken, vorig jaar nog handicap 30,5, inmiddels gezakt naar 19,3. Of John Grotenboer die zich ontwikkelde van 25,4 vorig jaar naar 18,0 nu. Twee fanatieke spelers die erop gebrand zijn hoge ogen te gooien en de iets ervarener lagere handicappers op de hielen zullen zitten, zoals Dave Moralee (18), Wim de Keijzer (16,6), Dirk Arends (19), Sybren de Witte (17,7), Jan v.d. Veer (13,3), Jan Vijver (11,5), Maarten Proost (10,9), Frederik van Gemert (10,5) of de enige dame in deze categorie Anneke Tepper (19,1).

Of wat te denken van de deelnemende oud kampioenen Sjoerd de Gooijer (12), Peter Wijbenga (10,3), Jan Reier Arends (10,2) en Johannes Woudstra (8,0)? En last but not least, coming youngster Jelte van der Veer, die zich met een handicap van 7,6 inmiddels heeft ontwikkeld tot de golfer met de laagste handicap van Harlingen. Hij golft uiteraard heel goed, maar kan hij het ook waarmaken tegen de concurrenten die meer extra slagen cadeau krijgen? 
Kortom, genoeg kanshebbers, genoeg kwaliteit om vooruit te kijken naar een spannend kampioenschap. Pas rond 19:00 uur zullen we het weten als burgemeester Ina Sjerps de prijzen zal uitreiken aan de winnaars tijdens het gezamenlijke diner in het clubhuis op De Groene Ster.

|Doorsturen

BuienradarAgenda