Nieuws

GGD Fryslân: “Jongeren, wees je bewust van je rol in het stoppen van het virus”

GGD Fryslân vraagt inwoners van Friesland - jongeren in het bijzonder – bewust te zijn van hun rol in het stoppen van het virus. De GGD benadruk het ‘omzien naar elkaar’. “Ook jongeren willen we dat ‘omzien naar elkaar’ op het hart drukken”, meldt de GGD. “Ook zij hebben een belangrijke rol in het stoppen van het virus, wat heel belangrijk is om kwetsbare groepen te beschermen.” Sinds gisteren zijn in Friesland zes nieuwe gevallen van corona-besmetting vastgesteld bij “mensen uit verschillende Friese gemeenten.”

GGD Fryslân: “We zien dat jongeren elkaar de afgelopen dagen vaker opzoeken. Op het voetbalveld, bij favoriete hangplekken en thuis op de bank. Hoewel zij niet de voornaamste risicogroep zijn, kunnen zij wel voor verspreiding zorgen en daarmee kwetsbare mensen in de samenleving onbedoeld ‘raken’. Wij willen alle jongeren en hun ouders oproepen: als je elkaar dan toch opzoekt: houdt 1,5 meter afstand tot elkaar of zoek elkaar digitaal op. Ook al behoor je zelf niet tot een risicogroep, blijf bij alle contacten die je aangaat denken aan de kwetsbare groep mensen in onze samenleving.”

Vijf dagen geleden kondigde het kabinet landelijke maatregelen af om het contact tussen mensen zoveel mogelijk te verminderen, schrijft de GGD in haar dagelijkse update. “Met het zonnige weer op komst en na vijf dagen veel in en om het huis zijn, wil iedereen graag naar buiten. Toch is het belangrijk om ons te houden aan de afstand tot elkaar. Dit is en blijft ook de komende weken nodig om het virus af te remmen.”

Er zijn in Friesland relatief weinig positief geteste gevallen; de verspreiding is in het noorden nog niet zo groot is als in het zuiden. “Tegelijkertijd hebben wij te maken met de landelijke maatregelen. Wij hopen dat wij, door ons hier met elkaar aan te houden, de relatieve ‘voorsprong’ kunnen behouden. Dit is van belang voor het hele land: hoe minder mensen in Fryslân ziek zijn en een beroep hoeven te doen op zorgcapaciteit, hoe meer totale zorgcapaciteit er beschikbaar blijft voor het hele land. Op dit moment verplaatsen Brabantse ziekenhuizen patiënten naar ziekenhuizen in provincies waar voldoende capaciteit is.”

Naar buiten gaan kan wel, maar houd afstand tot elkaar, meldt de GGD. “Zoek niet massaal de tuincentra op als de zon begint te schijnen, drom niet samen in de parken en op de voetbalvelden.”

|Doorsturen

BuienradarAgenda