Nieuws

Geslaagd zeilkamp waterscouts

De Harlinger Waterscouts sleepten hun vletten afgelopen weekend naar een meertje bij Leeuwarden voor een zeilkamp. Sinds een paar jaar hebben de Harlingers eigen zeilinstructeurs binnen de groep, waardoor ze jeugdleden maar ook instructeurs kunnen opleiden binnen het landelijke CWO-systeem. Dit weekend zijn er 22 scouts mee, als voorbereiding op een zeilkamp aan het eind van de zomer.

De scouts maken hun vletten klaar voor vertrek.

Eén van de zeilinstructeurs in opleiding is Elzemiek Dijkstra. Dit weekend werkt ze aan haar eigen vaardigheden, terwijl ze ondertussen Mirthe en Miloeska de kunst van het zeilen bijbrengt. Vanaf het voordek houdt ze in de gaten hoe haar cursisten het roer en de zeilen bedienen: “We oefenen nu met aanleggen. De kunst is om op tijd snelheid te minderen, zodat we niet tegen de steiger botsen, maar wel zo snel te gaan dat we de steiger halen. Daarvoor moet je de goede koers varen en op tijd tegen de wind in draaien.” 

Op aanwijzing van Elzemiek trekt Mirthe op het achterdek het zeil wat strakker, waardoor de boot naar de wind toe draait. Terwijl de steiger dichterbij komt laat Miloeska haar fok los en stapt met een landvast op de kant om de boot af te houden. “Dat ging prima!”, volgens Elzemiek. Na een korte instructie duwt ze de zeilvlet van de kant. Zelf blijft ze op de steiger staan: “Ze zeilen al prima, dus dat kan ook prima even zonder mij. En het zeilt toch weer heel anders als er niet steeds iemand meekijkt en aanwijzingen geeft.”

Tevreden kijkt ze hoe de dames zelfstandig het meer over zeilen: “Het is leuk om te zien hoe snel iedereen leert. Wat ik vanochtend uitlegde, zie ik nu in de praktijk. Bij de andere boten gaat dat net zo. Sommige kinderen konden nog nauwelijks zeilen, maar zitten nu al zelfstandig aan het roer. Voor mijzelf geldt dat ook: ik ben al een tijdje leiding bij de scouts en kan aardig zeilen. Maar nu ik de cursus tot zeilinstructeur volg, merk ik dat ik steeds meer controle heb over mijn boot en kan uitleggen wat er gebeurt.”

Aan het eind van de middag meren de vletten een voor een af langs de steiger. Als de boten zijn opgeruimd nemen de meeste scouts nog een frisse duik. Na het avondeten staat er een spel in het bos op het programma, en natuurlijk een gezellig kampvuur. Elzemiek: “We blijven scouts hè, en geen zeilschool!”

Ook zonder instructeur aan boord gaat het prima.

|Doorsturen

BuienradarAgenda