Nieuws

Gemeentehuis/hotel-restaurant aan zee “doodsteek voor huidige ondernemers”

HARLINGEN - Een nieuw gemeentehuis en hotel onder één dak, met een restaurant met uitzicht over zee, aan de Westerzeedijk. Dit plan van burgemeester en wethouders valt niet goed bij de Harlinger hotelondernemers. Tijdens een vragenronde woensdag op het stadhuis klonk vooral kritiek en twijfel in de vragen van raadsleden.

De gemeente wil af van meerdere oude kantoren en de ambtenaren zoveel mogelijk samen in één duurzaam gebouw. De voorkeur gaat uit naar een combinatie met een hotel-restaurant aan de Westerzeedijk. De gezamenlijke bouwopdracht biedt voordelen, ook op gebied van bijvoorbeeld energievoorziening. Volgens B en W staan marktpartijen in de startblokken. “Op hoofdlijnen wordt een hotel met circa 80 kamers gezien als de basis van het concept”, aldus B en W.

De bestaande Harlinger hotels zien de komst van een hotelketen als een “doodsteek voor de huidige ondernemers”. Dat zei Gemma Sęk-van Norden van ’t Heerenlogement, die namens de Harlinger hotels kwam inspreken. Ze zijn bang voor te grote concurrentie en vinden dat er bij het plan niet genoeg gekeken wordt naar de hotels die Harlingen nu heeft.

 

Ze krijgen te maken met een uitbreiding van de camping, de komst van vakantiehuizen en toenemende concurrentie van bijvoorbeeld Airbnb. “Het toeristische seizoen is maar kort en wij als hotels moeten al met elkaar vechten om te overleven.” De cijfers over toeristenovernachtingen in hotels geven geen goed beeld, zei Sęk-van Norden: die zijn gebaseerd op de toeristenbelasting, die ook bij zakelijke overnachtingen betaald wordt. En de Harlinger hôteliers zijn bang die markt ook te verliezen aan een nieuw hotel, dat meelift op het plan van de gemeente.

 

Raadsleden vroegen of het college contact had gehad met de hoteleigenaren (dat bleek niet het geval). En hoe zat het met gemeenschapsgeld en de risico’s. En hoeveel hotels kunnen straks niet meer draaien en hoeveel mensen gaan hun baan verliezen? Mogelijk is er naast hotel en gemeentehuis geen plek voor de buitendienst, en dan heb je weer een extra locatie. In hoeverre is dat efficiënt? Het college zou al met gegadigden aan het onderhandelen zijn - wat heeft de raad nog te zeggen?

Nog een greep. Waarom kiezen voor de Westerzeedijk, als het evengoed in het centrum kan, en ook nog eens goedkoper? Hoe kunnen we een afweging maken als maar één scenario wordt uitgewerkt. Wat voor stem hebben Harlingers in het plan? “Het gaat tenslotte over ambtenaren die wij betalen en die een dienst leveren.” B en W vragen de raad om 75.000 euro om het plan uit te werken. “Als ik hier voor stem, betekent dit dan ook dat ik voor een hotel stem?”

 

Burgemeester Roel Sluiter had niet veel antwoorden: hij wil het plan laten uitwerken met een “richtinggevend onderzoek”, zodat alle vragen goed beantwoord kunnen worden. Hoewel in het raadsvoorstel staat dat een hotel met 80 kamers de basis is, zou dit volgens Sluiter net zo goed 40 of 140 kamers kunnen zijn. Sluiter vertelde dat de gemeente ook bij de Harlinger hotelondernemers zal aankloppen en een evenwichtige beslissing zal nemen.

Volgens Sluiter heeft het plan de grootst mogelijke vliegwielrol voor het toerisme en past het gebouw (“een fysiek gebaar”) aan zee bij Harlingen. Verder is het volgens Sluiter de meest aantrekkelijke plek voor nieuw en huidig personeel.

|Doorsturen

Arie Boom

2019-06-28 12:52:08

Het lijkt mij dat als er geen antwoorden komen op vragen uit de raad, deze raad ook niet voor kan stemmen. ZIJ en niemand anders, zij  de baas. Ik spreek uit een lange ervaring dat het de ambtenaar, op een enkele uitzondering na, geen bal uit maakt in welk gebouw of op welke plek zijn/haar buro staat dus ... hoezo is dat de "beste plek"? En belangrijk ... in welke prijsklasse moet dit hotel komen? Als dat budget of middenmoot is, kan de huidige ondernemer het idd schudden. Ging de raad mee in de vraag van het college???

Rob Janssen

2019-06-29 15:48:51

Uitstekend plan, gemeentehuis op de begane grond en daarboven hotelkamers met uitzicht. Kamers met enige klasse, een luxere klasse dan wat er nu in Harlingen te vinden is (oude meuk). Daarnaast het parkeerterrein weg en daar een open luchtzwembad en dan de ontwikkelingen op de Nieuwe Willemskade intensiveren zodat daar een groot terrasgebied komt net als in verschillende grote Duitse steden. Vervolgens binnenstad afsluliten voor auto's. Harlingen is goed op weg, jammer dat veel seunen dit niet inzien en maar kibbelen, jaren lang is Harlingen hierdoor bijna kapot gemaakt, maar het gaat nu zeer zeker de goede kant op. Zet hem op!

Buienradar



Agenda