Nieuws

Gemeenteambtenaren stellen kerstpakket beschikbaar voor goed doel

Medewerkers van de gemeente Harlingen konden dit jaar hun kerstpakket schenken aan voedselbank De Helpende Hand. Cees Glashouwer, voorzitter van de Voedselbank, ontving woensdagmiddag een cheque van 1530 euro.

Door Ubbo Posthuma

Overhandiging van de cheque door Wanda van der Hoek. Van links naar rechts Fedde Wielstra, Gerben Wierda, Wanda van der Hoek, Femke van der Scheer, Cees Glashouwer, Anouck Rodenhuis en Bart Jan van der Schaaf. (Foto: HC – Ubbo Posthuma)

Gemeenteambtenaar Gerben Wierda vertelde dat hij samen met Fedde Wielstra deze keer de uitreiking van de kerstpakketten voor z’n rekening hadden genomen. Ze kwamen op het idee om de waarde van de kerstpakketten aan een goed doel te schenken. Omdat de pakketten zoveel mogelijk bij ondernemers uit eigen stad komen, wilden zij ook een plaatselijk goed doel verrassen. Zo kwam men uit bij de voedselbank. Vijfendertig collega’s (meer dan vorig jaar) hebben hieraan meegewerkt en hun pakket geldelijk gemaakt voor dit mooie initiatief. 

Glashouwer zette in korte bewoordingen uiteen, hoe de Voedselbank te werk gaat. “We gaan hier artikelen voor kopen die normaal niet in een pakket zitten, zoals kaas, chocolademelk, een banketstaaf, enzovoort.” Hij liet verder weten dat de voedselbank in 2006 met zes adressen is begonnen. Inmiddels zijn dat er 70 in Harlingen en in totaal 225 in Noordwest-Friesland.

 

Er zijn landelijk normen voor gesteld waaraan men moet voldoen om voor een voedselpakket in aanmerking te komen. Het geeft volgens Glashouwer heel veel voldoening om mensen te helpen. “Vrijwilligers, met name veel opa’s, doen dit uit vrije wil. Zij kijken niet op de klok en werken tot ze klaar zijn en dat werkt motiverend. Dankzij jullie giften kunnen we andere mensen, die het niet breed hebben, helpen.”

 

Verder werd een negatief verhaal de wereld uitgeholpen: de Voedselbank zou door de Lidl aangeboden Sinterklaasrestanten geweigerd hebben. “Men beweerde dat dit pepernoten zouden zijn. Die kun je in januari ook best nog eten”, zei Glashouwer. “Wel hebben ook wij te maken met strenge voorschriften wat betreft voedselveiligheid. Wij willen dan ook niet het afvalputje zijn van de supermarkten. Maar dat was hier beslist niet aan de orde. Hoe zo’n verhaal de wereld in komt; onbegrijpelijk.” In ieder geval toonde Glashouwer zich enorm blij met het prachtige initiatief van de gemeente en zegde iedereen hier hartelijk dank voor.

|Doorsturen

BuienradarAgenda