Nieuws

Gemeente verliest zaak Hoge Raad: Spaansenterrein blijft in handen van Spaansen

HARLINGEN - De gemeente Harlingen is het Spaansenterrein aan de Kanaalweg definitief kwijt. De koop werd in 2018 door het gerechtshof teruggedraaid, waarna de gemeente naar de Hoge Raad stapte. Die heeft afgelopen vrijdag uitspraak gedaan, en het beroep van de gemeente verworpen.

Het Spaansenterrein, naast de ovatonde, vorig jaar. (Foto: HC - Joachim de Ruijter)

Dit betekent dat Spaansen 6,5 miljoen euro aan de gemeente moet terugbetalen, en dat het terrein aan de Kanaalweg in handen van Spaansen blijft.

De gemeente kocht in 2009 het Spaansenterrein voor 6,5 miljoen euro plus een nabetaling van 2 miljoen. Later bleek dat wethouder Frans Zomers niet volgens het boekje handelde bij de koop. De nabetaling kwam er niet, want de gemeente liet de deal tegen het licht houden door de rechtbank, die bepaalde dat er sprake was van staatssteun.

De gemeente wilde vasthouden aan de koop voor de lagere prijs, maar de koop werd in hoger beroep volledig teruggedraaid. En dat blijft dus zo. Hierbij komt een probleem om de hoek: hoewel de gemeente destijds zei dat er niks onomkeerbaars mocht gebeuren op het Spaansenterrein, heeft de gemeente toch een klein deel van de grond verkocht.

Het Spaansen-avontuur kostte te gemeente klauwen vol geld aan juridische kosten. Begin 2019 stond de teller boven 4 ton.

|Doorsturen

Simon

2020-10-13 14:59:19

Lekker bezig gemeente Harlingen... door geklungel van één ambtenaar (of wrok van andere) zit zo'n bedrijf dus jaren zonder geld... en met mega veel advcocaatkosten... En je voelde het eigenlijk al jaren aan... de gemeente dacht even slim te zijn in de vorige crisis door geld te besparen. 

Wim van Looijengoed

2020-10-13 16:07:12

Met betonboeren moet je niet sollen ;-)

Weten ze in Vianen alles van.

Kost daar waaarschijnlijk tussen de 50-75 miljoen voor de claim van Niemans Beton. 

BuienradarAgenda