Nieuws

Gemeente moet gratis trailerhelling sluiten

HARLINGEN – De gemeente heeft de trailerhelling aan het Skieppedykje onder druk van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) gesloten. Het aanbieden van de gratis trailerhelling is in strijd met de Mededingingswet, en volgens de ACM is er sprake van oneerlijke concurrentie met ondernemer Jan Drijfhout, die iets verderop een trailerhelling exploiteert.

Nadat de openbare trailerhelling aan de Spoorstraat werd gesloten, ging de gemeente op zoek naar een plek voor een nieuwe trailerhelling. Uiteindelijk viel het oog van de gemeente op een plekje aan het Skieppedykje, nabij het Van Harinxmakanaal. Dat is echter op een steenworp afstand van de trailerhelling van Jan Drijfhout, waar mensen tegen betaling een bootje te water kunnen laten.

De gemeente liet de trailerhelling desalniettemin aanleggen, en dat werd duurder dan gedacht: de kosten werden geramd op bijna 80.000 euro, maar liepen op tot ruim 119.000. De georganiseerde visserij wilde 22.500 bijdragen, onder voorwaarde dat de trailerhelling openbaar en kosteloos toegankelijk zou zijn.

 

De gemeentehelling werd in juni vorig jaar in gebruik genomen, maar Jan Drijfhout van de verderop gelegen helling, stapte naar de ACM. Deze onafhankelijke toezichthouder die zich sterk maakt voor consumenten en bedrijven, oordeelde dat er sprake was van oneerlijke concurrentie, aangezien de gemeente de kostprijs niet doorberekent aan consumenten. De kosten worden dan dus betaald door de belastingbetaler.

 

De gemeente bedacht vervolgens een toekomstige constructie: de helling zou onderdeel worden van het nieuwe langparkeerterrein dat in de toekomst aangelegd gaat worden op het terrein van (onder andere) de Witte Kas. Ondertussen moest er een tijdelijke oplossing worden gevonden. Daarbij werd gedacht aan verhuur aan de georganiseerde visverenigingen.
De gemeente meldde de ACM dat één en ander eind januari afgerond zou worden, maar bleef de zaken vervolgens vooruit schuiven. In april lag er een concept-huurovereenkomst voor Sportvisserij Fryslân (een overkoepelende organisatie van diverse vis- en hengelsportverenigingen), maar dat was de ACM te onzeker. Daarnaast nam de gemeente een flink deel van het terrein van de helling niet mee in de huurberekening. 

Omdat de overtreding van de gemeente voortduurde, heeft de Autoriteit Consument & Markt de gemeente een last onder dwangsom opgelegd: zolang de deal met de vissers nog niet rond is, hangt de gemeente een dwangsom van 2500 per week boven het hoofd, met een maximum van 25.000 euro. De gemeente heeft daarom de trailerhelling tijdelijk gesloten. Zodra het financiële plaatje helemaal rond is, en de huurovereenkomst getekend, kan de trailerhelling weer geopend worden.

 

|Doorsturen

BuienradarAgenda