Nieuws

Gemeente maakt organiseren kleine evenementen makkelijker

HARLINGEN - De gemeente gaat het organiseren van kleine evenementen een stuk makkelijker maken. Er komt een servicepakket en het maximumaantal bezoekers voor een vergunningloos evenement gaat van 100 naar 150. Daarbij een tent of springkussen plaatsen kan ook zonder vergunning.

De vergunningaanvraag voor kleine evenementen kost nu te veel tijd en moeite. Om organisatoren tegemoet te komen, biedt de gemeente hen voortaan een servicepakket met onder andere een format voor een veiligheidsplan.

Daarnaast kan de organisatie van een evenement eerder afgedaan worden met een melding, in plaats van een vergunningaanvraag. Nu is een vergunning noodzakelijk bij een evenement met meer dan honderd personen; dat wordt 150. Hiervoor wordt de Algemene plaatselijke verordening (Apv) aangepast. Daarin wordt ook besloten dat evenementen zonder vergunning een uurtje langer door mogen gaan dan voorheen (maar geen muziek na 23.00 uur). Naast een beperkt aantal kleine objecten, kan er zonder vergunning ook een wat groter object geplaatst worden, zoals een springkussen.

Een organisator moet een evenement tenminste tien werkdagen van tevoren bij de gemeente melden. Als de burgemeester vermoedt dat de openbare orde of veiligheid, volksgezondheid of milieu in gevaar komt, gaat het feest niet door.

De versoepeling van het evenementenbeleid staat op de agenda van de commissievergadering van volgende week woensdag (25 april). Op woensdag 16 mei komt het agendapunt terug in de raadszaal en dan neemt de gemeenteraad een beslissing.

|Doorsturen