Nieuws

Gemeente investeert in pad langs het wad

HARLINGEN - Gemeente Harlingen investeert ruim 300.000 euro in ‘Op paad lâns ’t Waad’; een samenwerking met gemeente Waadhoeke, gemeente Noardeast Fryslân en Wetterskip Fryslân. Het project moet de dijk van Harlingen tot Lauwersmeer toegankelijker maken, en zo de beleving van de waddenkust aantrekkelijk maken.

 

Schets van de dijktrap bij de Stenen Man.

De gemeente Harlingen investeert in vier dijktrappen op de Westerzeedijk, een aanlanding van het zonnepontje op de Noorderpier en een ‘TOP Westerzeedijk’, een ‘toeristisch overstappunt’. Daarnaast enkele klussen om het pad toegankelijk te maken. Bestaande buitendijkse onderhoudspaden van Wetterskip Fryslân worden (waar mogelijk) geschikt gemaakt voor recreatief medegebruik. Hekwerken worden daarbij vervangen door betonbakken met veeroosters.

Een Toeristisch Overstappunt (TOP) is een speciaal ingericht startpunt nabij een knooppunt van bewegwijzerde vaar-, fiets- en wandelroutes. Bij een TOP kan de bezoeker gratis de auto, fiets (of boot) parkeren, om te gaan fietsen, wandelen of varen in een landelijke omgeving met veel uitvalsmogelijkheden.

Een vast onderdeel van een Fries TOP is een rechthoekige informatiezuil. Deze staan bij diverse locaties in Friesland en hebben een dezelfde stijl en daardoor een goede herkenbaarheid. Ze bieden informatie over het gebied en diverse routes die de bezoeker laat kennismaken met de mooiste plekjes. Het TOP voor het Westerzeedijkgebied wordt eind oktober geplaatst.

De locaties van de vier dijktrappen: bij de toegang tot de Zuiderpier, bij de Stenen Man en strandpaviljoen ’t Zilt (de trappen die daar al liggen krijgen een upgrade) en bij een nieuwe dijkovergang die in het verlengde ligt van de nieuw aan te leggen route langs het Hegewiersterfjild.

Waar de extra steiger komt voor aanlanding op de Noorderpier is nog niet bekend. De gemeente kijkt samen met Port of Harlingen, het Wetterskip en Stichting Harlinger Heen en Weer (de stichting van zonnepontje de Jonge Seun) naar een geschikte - en veilige - locatie.

De Harlinger plannen kosten in totaal ruim € 758.000 (alleen de vier trappen kosten meer dan een half miljoen). De gemeente Harlingen haalt ongeveer drie ton uit de pot voor ontwikkeling van het Westerzeedijkgebied en wil voor de rest provincie en Waddenfonds aanspreken. Het hele project in de drie gemeenten kost in totaal ruim 2,7 miljoen euro.

|Doorsturen

BuienradarAgenda