Nieuws

Gemeente in actie tegen illegale zonnepanelen binnenstad

HARLINGEN - De gemeente Harlingen komt in actie tegen zonnepanelen in de binnenstad die niet volgens de regels zijn geplaatst. In sommige gevallen kan er alsnog een vergunning verleend worden; anders moet een eigenaar de panelen verplaatsen of verwijderen.

Plaatsing van zonnepanelen in de binnenstad is mogelijk op plekken waar ze niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg, vanwege het beschermd stadsgezicht. De gemeente heeft alle zonnepanelen in beeld gebracht en volgens de gemeente voldoen niet alle eigenaren aan de regels. Zij krijgen een brief van de gemeente.

Een deel van de zonnepanelen in de binnenstad is vergunningvrij of is geplaatst na afgifte van een vergunning. Daarnaast zijn er volgens de gemeente panelen waarvoor alsnog een vergunning aangevraagd kan worden, en panelen die bij verplaatsing wel aan de voorwaarden voldoen. Er zijn echter ook panelen die volgens de regels niet verplaatst of gelegaliseerd kunnen worden. De gemeente zal de eigenaren vragen deze panelen te verwijderen. “Voldoen zij hier niet aan, dan zal er uiteindelijk handhavend worden opgetreden”, aldus B en W.

|Doorsturen

BuienradarAgenda