Nieuws

Gemeente Harlingen verjaagt roeken uit Oosterpark

De gemeente Harlingen gaat deze maand, in samenwerking met wildbeheerseenheid ‘De Marne’ en Witteveen Groenprojecten en Advies, verder met het verjagen van roeken op overlastlocaties. Vorig jaar kwamen gemeente en wildbeheerseenheid ook al in actie, en er leek toen beweging in de roeken te komen. Een deel streek neer in het Harlinger Bos. Maar roeken willen terug naar de plek waar ze zijn geboren, en de roek is een onvoorspelbaar dier.

De gemeente Harlingen zal nesten verwijderen en de aanwezige roeken verjagen met geluid, licht en andere goedgekeurde methoden. De roeken worden verjaagd naar een tweetal beheerslocaties: aan de Hopmansweg (ter hoogte van Koningsbrug en de fietstunnel) en het Harlinger Bos (westzijde kleine vijver). Bij beide locaties worden kunstnesten opgehangen.

In de gemeente Harlingen neemt de overlast van roeken de laatste jaren toe. Door de werkzaamheden aan de N31 is een grote groep roeken gaan zwerven en neergestreken op diverse locaties in het Oosterpark. De provincie Fryslân heeft een goedkeuring verleend aan de gemeente Harlingen om de roeken te ‘verplaatsen’.

Tijdens het verjagen van roeken kunnen bewoners, in de vroege en late uren, overlast ervaren. Dit komt doordat dit juist de momenten zijn dat roeken zich in de bomen verzamelen.

De gemeente Harlingen geeft geen garantie op succes. De roek is en blijft een onvoorspelbaar dier. Wel blijft de gemeente Harlingen de bestaande en nieuwe nesten verwijderen op basis van het beheerplan. De roeken mogen, onder restricties, ook binnen het broedseizoen worden verjaagd. Voor vragen over het roekenbeheer kunt u contact opnemen met de gemeente Harlingen via 140517.  

|Doorsturen

BuienradarAgenda