Nieuws

Gemeente Harlingen stelt afvalproef uit

HARLINGEN - De gemeente Harlingen heeft besloten het afvalonderzoek, dat ze vorige week in een brief aankondigde, uit te stellen tot 25 november aanstaande. De reden is de ophef die vorige week ontstond nadat de brief werd bezorgd. Veel Harlingers maken zich zorgen over hun privacy en zijn niet blij met de aanpak van de proef.

Door de proef tijdelijk uit te stellen wil de gemeente haar inwoners beter informeren en inwoners meer tijd geven om te bepalen of zij hun medewerking aan het onderzoek willen verlenen. Inwoners van de gemeente Harlingen ontvangen deze week nog een brief met meer informatie.

De eerste brief leidde vanmiddag in de raadszaal (waar de algemene beschouwingen nu aan de gang zijn) ook tot vragen van gemeenteraadsleden; onder andere over privacy en gebrekkige communicatie.

Gisteren meldde de gemeente al dat er bestuurlijk overleg was naar aanleiding van de commotie. Vanmiddag volgde een persbericht over het uitstel. Hierin meldt de gemeente onder andere het volgende:

Voorafgaand aan de start van de proef van Tilburg University heeft de gemeente Harlingen juridisch onderzoek laten uitvoeren naar de wijze van verzameling, het delen en de verwerking van uw persoonsgegevens. Hieruit is naar voren gekomen dat dit op deze manier toegestaan, omdat de gemeente Harlingen met de afvalinzameling en verwerking een taak uitvoert in het kader van het algemeen belang. Daarnaast zijn er strikte afspraken gemaakt met Omrin en Tilburg University, welke zijn vastgelegd in een verwerkingsovereenkomst.

Het onderzoek en de wijze waarop persoonsgegevens worden verzameld, gedeeld en verwerkt voldoet aan de Europese wet- en regelgeving (AVG). Inwoners kunnen echter te allen tijde bezwaar maken tegen het gebruik van hun persoonsgegevens. De gegevens worden dan vernietigd en niet gebruikt voor het onderzoek.

Meer in de HC van aanstaande vrijdag.

|Doorsturen

BuienradarAgenda